Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Västsvenskt mutmål i HD

Trafikinspektören godkände körkortselever mot betalning och dömdes till fängelse. I dag tar Högsta domstolen upp målet som kan bli prejudicerande i muthärvan.

Under fem år godkände den västsvenska trafikinspektören körkortsproven. För det fick hon 168 000 kronor. Tingsrätten dömde henne till fängelse i 1,5 år för grovt mutbrott. Hovrätten fastställde domen.

Det gällde i allt väsentligt också domarna mot de tre män som mutat henne. De dömdes för grov bestickning, respektive bestickning, till fängelse mellan sex månader och ett år.

För statsåklagare Nils-Eric Schultz, som driver körkortsmålet, blir HD:s beslut vägledande i muthärvan.

- Nu är det en fråga om brottsrubricering, om det ska vara grovt mutbrott och grovt bestickning och om de ska ha fängelse.

- Att förhandlingen skulle äga rum i HD i körkortsmålet var ett skäl till att riksåklagaren inte ville föra upp hovrättens friande dom i tegelmålet. Han ansåg att frågan om det ska vara ett grovt brott eller inte kommer att prövas ändå, säger Nils-Eric Schultz.

Tingsrätten dömde den tidigare chefen på bostadsbolaget Poseidon för grovt mutbrott till sex månaders fängelse. Det begicks 2003 när han gratis tog emot tegel till sin villa för cirka 40 000 kronor.

Hovrättens inställning var att brottet inte kunde bedömas som grovt och att det därmed var preskriberat. Åtalet ogillades.

Nils-Eric Schultz har i flera slutpläderingar understrukit att det finns få prejudicerande domar i mutmål. Nu kan ha få det i HD.

Trafikinspektören dömdes för att ha godkänt 25 elever mot betalning. Brotten begicks fram till 2009.

Mest läst