Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Väst snålast på julklappar

Svenska hushåll planerar att minska sina inköp av julklappar i år, enligt en undersökning från Nordea. Snålast är man i Västsverige.

I genomsnitt väntas julklappspengen minska till 2 700 kronor. För två år sedan var motsvarande summa 3 200 kronor.

De totala planerade utgifterna för julen uppgår i snitt till 5 000 kronor, jämfört med 5 200 kronor i fjol, enligt ett pressmeddelande från Nordea.

Handelns Utredningsinstitut (HUI) har förutspått att julhandeln, i meningen detaljhandelns totala omsättning i december, kommer att fortsätta att öka i år och uppgå till 61,3 miljarder kronor. Även i fjol ökade värdet av decemberhandeln, trots finanskrisen.

Nordeas undersökning bygger på intervjuer med cirka 1 000 svenskar i åldrarna 16–65 år.

/TT

Svenskarna planerar att lägga i genomsnitt 2 700 kronor på julklappar 2009. Kvinnor kommer att spendera något mer än män och yngre människor mindre än äldre.
De med högre inkomst lägger mer pengar på julklappar. Personer i södra Sverige och Norrland räknar med högst kostnader för julklappar.
25 procent av dem som räknar med att minska sina inköp säger att det beror på lägre inkomst i år.
Norrlänningarna kommer spendera 3 159 kronor på julklappar. Därefter kommer hushållen i Sydsverige med 3 117 kronor och Stockholm med 2 680 kronor. Snålast är hushållen i Västsverige med 2 407 kronor.
Nordeas undersökning bygger på intervjuer med cirka 1 000 svenskar i åldrarna 16–65 år.
Källa: Nordea. (TT)

Mest läst