Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Värsta torkan i USA var 1934

  Den torka som drabbade västra USA 1934 var den värsta på tusen år. Forskarna befarar att torka kan komma att bli ett stort problem i USA i framtiden.

  Under 1930-talet upplevde västra USA upprepade perioder av mycket svår torka som hotade att lamslå hela landet.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Genom att använda sig av ett "bibliotek" med uppgifter över trädens årsringar kan forskare nu konstatera att torkan 1934 var värst av dem alla. Faktum är att denna torka, med råge, är den värsta som Nordamerika upplevt på över tusen år.

  - Den faller långt utanför den normala variationen, säger klimatologen Ben Cook vid Goddard Institute for Space Studies i USA.

  Två saker låg bakom 1934 års torka, skriver forskarna i Geophysical Research Letters. Dels ett högtryckssystem som parkerade sig ovanför västkusten under vintern, dels de sand- och dammstormar som orsakades av dålig markhantering. Dessa stormar inträffade under våren och höll tillbaka regnet.

  Torrperioder tillhör dock inte bara det förflutna. Västra USA upplever just nu en svår torka med vattenbrist som följd, något forskarna befarar kan bli ännu vanligare i framtiden, på grund av klimatförändringar.

  - Risken för perioder med svår torka förväntas öka över tid, inte minska, säger professor Richard Seager, en av forskarna bakom studien.