Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 2

Världskulturmuseet portar barnvagnar

Utställningen Tillsammans har börjat på Världskulturmuseet och vänder sig till både vuxna och barn. Men barnvagnarna är portade därifrån! Något Linda Iraschko aldrig varit med om tidigare.

– Jag har varit här med mina barn i flera år och fikat utan några problem. Men nu plötsligt måste man lämna barnvagnen i entrén, säger småbarnsmamman Linda Iraschko.

De gånger hon fått ställa barnvagnen har hon fått höra olika anledningar. En gång var det på grund av utrymningsskäl och en annan för att rullstolsburna skulle kunna få plats.

– Men Världskulturmuséet är jättestort, jag tycker inte att de bortförklaringarna håller, säger Linda.

Som alternativ kan man få låna bärselar i entrén och man har burit ner stolar och bord till entrévåningen så att man ska kunna fika med barnen utan att lämna vagnen. Men Linda ser problem med bärselarna.

– Har man flera barn att hålla reda på kan man inte gå runt med bärselar hela tiden, säger hon.

Världskulturmuseet förstår kritiken men menar att det finns relevanta utrymningsskäl till förbudet.

– Från tidigare utställningar har vi insett att det inte håller att ha 80 barnvagnar ståendes överallt. Och ibland har det faktiskt varit så många här. Därför har vi tagit ett beslut inför denna utställning, säger Anna Hasselblad, enhetschef för värdskap och bemötande på Världskulturmuséet.

Hon säger också att utställningen är gjord för att barn ska kunna krypa och utforska stället och då fungerar det inte med barnvagnar som drar in smuts utifrån. Rullstolar kan fortfarande tillgå hela museet men där finns det skydd att skaffa till hjulen, så det inte blir några spår.

– Men vi uppskattar kommentarer från våra besökare och kommer naturligtvis utvärdera förbudet. Men vi måste alltid ta säkerheten i första rummet och bekvämligheter i andra, säger Anna Hasselblad.

Mest läst