Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  "Världens möjlighet" för Kalla

  Ett VM-brons har Charlotte Kalla redan fixat. På favoritdistansen 10 kilometer fristil har svenskan guldvittring. -Det känns som att jag har världens möjlighet att göra ett bra lopp, säger Kalla.

  Det finns ingen distans som ligger Charlotte Kalla lika varmt om hjärtat som fristilsmilen med individuell start. Det är där hon slog igenom som 19-åring, det är där hon har nästan alla världscupsegrar, det är där hon tog sitt OS-guld i Vancouver.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Och inför VM-milen i Falun kunde läget knappast vara bättre.

  I genrepet i Östersund på samma distans krossade Kalla allt motstånd.

  VM-bronset i lördagens skiathlon gav ett nytt formbesked och innebar att en del tryck lättade från svenskans axlar.

  Som om inte det var nog visade sig samtidigt Marit Bjørgen mänsklig och var utan chans på medaljerna då.

  -Det är ju många fler än jag och Marit som har visat bra form den senaste tiden. Det kommer vara otroligt tufft i morgon och det är mycket pannben. Det är där man kan försöka inspireras av Stina och Ida (Nilsson och Ingemarsdotter), för där såg man i går hur det växte ut några centimeter horn från pannan, säger Kalla.

  Starkt självförtroende

  På presskonferensen dagen inför loppet vill hon inte lägga för stor press på sig själv. Men Kalla ger samma harmoniska intryck som de senaste veckorna. Självförtroendet är starkt, formen är bra - och att det nu är favoritdistansen som står på VM-programmet betyder någonting extra för 27-åringen.

  -Det är ett lopp som jag har sett fram emot en lång tid, säger hon. -Det känns som att jag har världens möjlighet att göra ett bra lopp i morgon. Jag vill försöka kräma ur det jag har i kroppen och så får vi se hur långt det räcker.

  Det skulle vara en stor överraskning om tisdagens segrare inte finns i trion Charlotte Kalla, Marit Bjørgen och Therese Johaug. Av svenskans tio senaste internationella lopp på distansen har Bjørgen vunnit fem, Kalla tre och Johaug två. För att hitta en annan vinnare måste man gå tillbaka ända till december 2009, när ryskan Irina Chazova vann ett världscuplopp i Davos före Charlotte Kalla.

  "Skön boost"

  I VM-genrepet var det just den nämnda favorittrion på pallen. Loppet - där norskorna fick stryk med 36 respektive 53 sekunder - blickar Kalla gärna tillbaka på.

  -Det finns verkligen med som en skön boost i ryggsäcken. Det kan mycket väl bli så att jag kikar på delar av det loppet, jag tyckte att mycket av åkningen stämde bra och framförallt att jag hade riktigt bra dagsform.

  I Östersund chockade Kalla konkurrenterna med en ursinnig start de första kilometerna. Precis som då kommer svenskan gå ut före Bjørgen och Johaug i VM-spåren.

  -På ett 10-kilometerslopp gäller det att åka bra på alla partier och hålla en hög och jämn fart. Det är det som kommer vara avgörande i slutändan.