Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

I Stockholm finns hela världen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Världen i Stockholm

Du behöver inte resa långt för att uppleva världen. Indien, Frankrike, Danmark, Japan och allra mest Thailand finns i Stockholm. Varsågoda - 20 garanterat osvenska nedslag i vår huvudstad.

Sommarvädret har inte visat sig från sin bästa sida. Då passar ett besök i Stockholm fint. Här finns hela världen, mat från väst till öst, affärer med såväl vattenpipor som engelska kakor, franska kaféer och i varje stadsdel det bästa av Thailand. Man kan dessutom ta sig ett varmt bad i såväl Japan som Turkiet. Vi bjuder på smaker och upplevelser från ett mångkulturellt Stockholm. Men också oaser när världen känns för påträngande.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Thailand
Massage
Den som legat under bambutak med havets brus som bakgrundsljud och fått massage glömmer det aldrig. Välj mellan fotmassage, thaimassage, oljemassage eller örtmassage.
+Kungsmassage, Magnus Ladulåsgatan 51. Buss 43, 55, 66 eller pendeltåg till Södra Station.
+Sabai Sabai Spa, Linnégatan 50. T-bana Östermalmstorg.

Kiosker
I stället för korv och bröd. Köp en kyckling med cashewnötter. Flera små kiosker med fräsch snabbmat finns att välja mellan.
+Thai Oasen. Timmermansgatan 46. Buss 55 och 66 stannar precis utanför.
+Ma-Now, Strindbergsgatan 33, T-bana Karlaplan

Restauranger
Finns i varje stadsdel och i de flesta förorter, snart lika vanliga som pizzerior. Priserna varierar från luncher kring 60 kronor, till à la carte runt 160 kronor.
+Narknoi, Odengatan 94. T-bana Sankt Eriksplan.
+Phi Phi Island, Birger Jarlsgatan 121. Buss 53, hållplats Roslagstull.
Strand
+Solstolar, palmer, parasoll och bar. På Thai Boats akterdäck ligger vår egen thaistrand. Blunda och du är på Ko Samui.
Thai Boat, Östgötagatan, Kajplats 300. Buss 55, hållplats Tullgårdsparken.

Indien
Ta dig till Mariatorget på Södermalm och du står mitt i ett Little India, åtminstonde då det gäller mat. Inom några hundra meters radie finns massor av restauranger, på Krukamakargatan, St Paulsgatan, Hornsgatan, Maria Prästgårdsgatan och Timmermansgatan. En av de allra bästa är vackert inredda Shanti Softcorner som ligger i Södermalmsallén 34. T-bana Mariatorget.

Japan
Yasuragi. Japanskt traditionellt bad. Stilla och rogivande. Japansk trädgård, japansk mat (inte bara sushi) och möjlighet till övernattning i rum som för tankarna till Kyoto.
+Hamndalsvägen 6, Saltjö-Boo (Hasseludden). Waxholmsbåt går från Grand Hotel, angör Hasseluddens brygga.

Turkiet
+Blue Hamam. Ligg på varm marmorhäll och bli skrubbad med gethårshandske. Blir du inte ren nu blir du det aldrig. Vila i loungen med turkiskt äppelte och nötter. Elfviks udde, Lidingö. T-bana Ropsten, därifrån buss 204 till Elfvik.
+Amida. Kolgrillat kött och tsatsiki. Rejäla portioner och låga priser. Folkungagatan 76. T-bana Medborgarplatsen.

England
+The English Shop. Marmelad, te, kakor, serviser med drottning Elizabeth, till och med engelskt rengöringsmedel finns att köpa i denna färgglada butik där man helst talar engelska, förstås. Söderhallarna. T-bana Medborgarplatsen.

Frankrike
+Petit France. Franskt surdegsbröd, klirr med koppar och folkligt surr som vore det på ett kafé i Montmartre. På Kungsholmens mest okända gata, med närhet till Riddarfjärdens glitter. Petit lunch finns det också. John Ericssonsgatan 6. Buss 52 stannar alldeles intill.

Danmark
+Jacobs. Smörrebröd som dejlig matsäck på tåget, lunch eller förrätt hemma.
Stockholms central (nära Arlanda Express).

USA
Texas
Det finns gott om ställen i Stockholm där du kan få en fint grillad tenderloin, på vissa av dem känns Texas mer närvarande än någonsin. Ett tips:
+Grill Ruby. Nämns i så gott som varenda guidebok om Stockholm. Här kan de grilla! Vacker lokal, på fantastisk gata och skön atmosfär. Österlånggatan 14. T-bana Gamla stan.

New Yorks Soho
New Yorks hippa område Soho (south of Houston) blir som en blek skugga i jämförelse med charmiga Sofo (south of Folkungagatan) på Söder. Skånegatan är fylld av restauranger och affärer fjärran mainstream och varuhus. För den som är ute efter en kitschig present är affären Coctail ett stopp om något. Från smycken till ljusslingor, i plast, plåt eller gummi. Omtalade skivaffären Pet Sounds (och institutionen för rockälskare), har en mycket bra restaurang tvärs över gatan. För att inte tala om Urban Deli hörnan Skånegatan/Nytorgsgatan. Sofo:s epicentrum är Nytorget, sommartid fullt av glassätare, hundlek och soldyrkare. På Åsögatan vimlar det av design- och möbelbutiker. T-bana Medborgarplatsen.

Egypten
+Kairo Bazar. Oljelampor, örhängen och armband, musik, rökelse och vattenpipor. Långholmsgatan 9. T-bana Hornstull.
Spanien
+Boqueria. Öppnade i våras i snygga gallerian Mood och så poppis att man bör boka bord. Fantastiska tapas till skäliga priser. Jakobsgatan 17. T-bana Östermalmstorg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.