Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Världen har sett mellan fingrarna"

- Det är märkligt att USA, EU och andra först nu talar om Egypten som en totalitär stat och Mubarak som en diktator. Man har helt enkelt valt att se mellan fingrarna för att landet ansetts så viktigt för stabiliteten i området, säger GP.S Britt-Marie Mattsson.

Hur viktigt är USA:s stöd för Hosni Mubarak?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det är enormt viktigt. USA har genom åren belönat Egypten för att landet ansetts vara en viktig länk för att skapa stabilitet i Mellanöstern. Och det är därför som Obama först sedan han pressats av händelserna gjorde sitt uttalande. Även om han gav sitt stöd till demonstranterna har han på inget sätt tagit sin hand från Mubarak.

Vilken grund för en demokratisk utveckling finns i Egypten?

- Det är väldigt svårt att säga någonting om det. Vi vet egentligen ingenting om vilka grupper som finns och hur starka dom är. Muslimska brödraskapet, som verkar för en islamistisk stat, är bara en aktör. Egypten har varit en diktatur med politiskt förtryck under lång tid, så det är väldigt svårt att säga något om den politiska utvecklingen oavsett vad som händer.

Varför talar man om Egypten som en diktatur först nu?

- Det är faktiskt lite sorgligt, men omvärlden har helt enkelt valt att se mellan fingrarna. Det har funnits en acceptans i detta så länge som Egypten varit en stabil och viktig motpart för både USA och EU. Och först nu, när man tagits på sängen av utvecklingen i Tunisien och Egypten som man talar klarspråk.

Hur vill du kommentera läget just nu?

- Vi vet ju inte så jättemycket vad som händer just nu. Den enda information som finns tillgänglig kommer från de internationella tv-kanaler som sänder från Egypten. Men det verkar något lugnare i dag. En stor skillnad är att polisen verkar ha dragit sig tillbaka, men i stället så har den militära närvaron ökat.

Vilka effekter har händelserna i Tunisien och Egypten på andra länder i Mellanöstern?

- Det avgörande är vad som händer. Kommer demonstranterna att ha den kraft och ork som krävs eller kommer protesterna att slås ned?

För bara några veckor sågs både Tunisien och Egypten som stabila länder, precis som vi ser på länder som Marocko, Jordanien, Libyen och Algeriet i dag. Men vi vet att det varit oroligheter i till exempel Algeriet så det går inte att utesluta någonting.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.