Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Väljare i Kinshasa letar efter sina namn i röstlängderna.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Väntan och oro präglade Kongoval

  Lång väntan, nedbrända valstugor och farhågor om fusk kantade valet i delar av Kongo-Kinshasa. Men valet var ändå lugnare än befarat.

  – Hittills har det varit rätt lugnt på de flesta håll, sade den svenska ambassadören Mette Sunnergren i huvudstaden Kinshasa till TT sent på måndagseftermiddagen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Hon sade dock att oroligheter präglat valet främst i Kongos näst största stad Lubumbashi och andra starka fästen för oppositionen till presidenten Joseph Kabila. Minst elva personer dödades i Lubumbashi när beväpnade grupper vid två tillfällen attackerade vallokaler. Det blodigaste inträffade på kvällen då minst sju människor sköts ihjäl.

  Brände vallokaler

  Vittnen berättar även att en fordonskolonn som skulle leverera valsedlar angreps av beväpnade män i gryningen. Även i staden Kananga förekom oroligheter, där missnöjda väljare tände eld på ett 15-tal vallokaler. Ilskan tros ha väckts av förseningar i valet, där flera vallokaler inte öppnade i tid.

  Oroligheterna förstärktes när det upptäcktes valurnor som redan var packade med valsedlar när de levererades till vallokalerna, enligt Reuters.

  Även i andra delar av Kongo-Kinshasa präglades valet av stora förseningar och dålig logistik.

  En valobservatör från hjälporganisationen Diakonia säger till TT att han var orolig för att röstningen inte skulle kunna genomföras i utsatt tid och att missnöje över den demokratiska processen kunde följas av nya sammandrabbningar i landet, som i decennier har plågats av inbördeskrig och oroligheter.

  Kabila favorit

  På eftermiddagen hindrade poliser oppositionsledaren Etienne Tshisekedi samt tusentals anhängare till honom från att ta sig fram till en vallokal. Han kunde dock senare rösta på en annan plats, och i övrigt såg valet ut att gå lugnt till i huvudstaden.

  De flesta bedömare är överens om att den 40-årige presidenten Joseph Kabila vinner valet. Tio kandidater ställer upp emot honom, där den 78-årige Etienne Tshisekedi är den främste utmanaren.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.