Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Vänstern inte trovärdig i EU att påverka

Jag välkomnar att fler uppskattar det fantastiska europeiska samarbetet. Men för att trovärdigt kunna påverka EU krävs att man vill vara med i unionen – inte upplösa den, som Vänsterpartiet strävar efter, skriver EU-minister Birgitta Ohlsson (FP).

Som feminist uppskattar jag när politiker står upp för kvinnors mänskliga rättigheter. Europaparlamentariker Eva-Britt Svensson (V) har presenterat en rad feministiska förslag som Vänsterpartiet vill driva i EU på GP Debatt. Partiet vill plötsligt använda unionen som verktyg för att bygga en rättvisare värld. Men för att trovärdigt kunna påverka EU krävs att man vill vara med i unionen – inte upplösa den, som Vänsterpartiet strävar efter.

Enligt SCB var 70 procent av V:s väljare emot EU i maj 2010. Eva-Britt Svensson är även förste vice ordförande i organisationen ”Folkrörelsen Nej till EU” som arbetar för att Sverige ska lämna EU. Eva-Britt Svensson skriver att hon vill bekämpa sexslavhandeln. Men V är motståndare till att ge EU mandat att bekämpa organiserad brottslighet. Min partikamrat EU-kommissionären Cecilia Malmström har presenterat förslag mot människohandel som antogs av EU:s justitieministrar den 4 juni. En vänsterpartistisk EU-kommissionär skulle knappast ha lanserat ett sådant kraftfullt paket mot den moderna slavhandeln.

Kvinnoförtrycket är globalt, det ser vi inte minst i massvåldtäkternas Kongo. EU har med Lissabonfördraget i ryggen fått ökade möjlighet att kämpa för mänskliga fri- och rättigheter globalt med en utrikesminister och en utrikestjänst. EU har genomfört 22 fredsinsatser på tre kontinenter och Sverige har solidariskt bidragit till samtliga. V är motståndare till allt detta. EU-politiken är viktig för svenska folket, mer än hälften är för vårt medlemskap i unionen. Vänsterpartiet ska först 2011 diskutera sin relation till EU. De rödgröna har fortfarande ingen gemensam EU-politik fast det snart är val. Det är beklämmande att de rödgröna, som eftersträvar regeringsmakten, duckar i denna för Sverige så avgörande fråga.

Alliansens stöd för EU är gediget och glasklart. Vi är inga vindflöjlar som ändrar oss när opinionens vindar ändrar riktning. Sedan alliansregeringen tillträdde har Sveriges röst i EU blivit tyngre. Europa har världens mest välutbildade hemmafruar. Jag är stolt över att alliansregeringen, trots starkt motstånd, fick igenom krav på att kvinnor och män ska arbeta lika mycket i EU:s nya tillväxtstrategi EU 2020. Om man vill att EU ska bli en global feministisk kraft att räkna med måste man tro på EU och våga ge unionen konkreta verktyg att föra kampen med. Vänsterpartiet vill inte det.

Birgitta Ohlsson (FP)

EU-minister

Bild - 1
Birgitta Ohlsson (FP), EU-minister.
Mest läst