Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Vänstern försämrar företagandet

För oss är Rut- och Rot-avdragen viktiga. Genom avdragen har svarta jobb blivit vita, nya jobb har skapats och många personer har fått möjlighet att få hjälp med städning, bygg- och andra tjänster till rimliga priser, skriver Lars Hjälmered och Tomas Tobé (M) i en replik.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Eva Olofsson (V) skriver på GP Debatt (15/2) att Vänsterpartiet vill avskaffa avdraget för hushållsnära tjänster (Rut). Olofsson hänvisar till färska siffror 2007. Det var året då avdraget infördes. Mycket har hänt sedan dess.

Målet med skattereduktion för hushållsnära tjänster är att förbättra förutsättningarna för alla seriösa företag i hemservicebranschen.

Olofssons pekar på att fler med högre än lägre inkomst utnyttjar avdraget. Så är det. Man får samtidigt betänka att avdraget möjliggjort för många personer att få hjälp som de annars inte skulle ha råd med. Studier visar också att det är fler kvinnor än män som använder avdraget. Olofsson argumenterar vidare för att sänkt skatt är en subvention. Med den argumentationen är ju ett jobbskatteavdrag där du får behålla mer pengar efter skatt också en subvention.

Att Olofsson vill ta bort hushållsavdraget må vara. Men då borde hon med samma argumentation föreslå att det populära avdraget för reparationer, om- och tillbyggnader (Rot) också tas bort. Rot-avdraget innebär ju att du som kund betalar en lägre skatt för ett byggjobb.

För oss är Rut- och Rot-avdragen viktiga. Genom avdragen har svarta jobb blivit vita, nya jobb har skapats och många personer har fått möjlighet att få hjälp med städning, bygg- och andra tjänster till rimliga priser.

Genom att göra det mer lönsamt att arbeta samt starta och driva företag kan vi lägga en grund för nya jobb. Fler som arbetar är det som säkrar viktiga skattefinansierade välfärdsuppgifter. Med Vänsterpartiets förslag blir det mindre lönsamt att jobba och det blir dyrare och krångligare att anställa. Tror du att det blir fler eller färre jobb med Vänsterpartiets politik?

Lars Hjälmered (M), riksdagsledamot, Göteborg

Tomas Tobé (M), riksdagsledamot, näringspolitisk talesperson

Mest läst