Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Välkommen till ett 50-talshem

Annika älskar 50-talet. Ren design, rejäla material, familjeliv och rock'n'roll! Välkommen till ett hem där allt andas nostalgi från en tid då världskriget var över och alla såg ljust på framtiden.

Historien har sin tjusning utan att det behöver handla om gamla kungar och drottningar för flera hundra år sedan. Idag finns det en trend bland yngre människor att samla på 50-talsprylar. Saker folk kastade efter dig för några år sedan kostar pengar numera. De flesta får kanske tag i en snygg lampa och en fåtölj men det finns alltid de som är beredda att gå lite längre.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Annika Magnusson i Vårgårda har alltid haft ett stort intresse för 50-talet. Som yngre tyckte hon det var kul att hänga med killarna som hade gamla jänkarbilar, med kromade grillar mullrande V-8:or. Musiken som strömmade ur stereon var rock ´n roll. Ett antal år senare träffade hon sin blivande man i Herrljunga Folkets Park, han var nyss inflyttad från Lidköping, hade snygg Elvisfrisse och var allmänt läcker. De gifte sig och köpte en Buick från, rätt gissat, 50-talet.

För två år sedan köpte Annika och maken Robert hennes farföräldrarnas tidstypiska hus. Det var lagom stort, kändes helt rätt och det innehöll många fina retromöbler.

– Designen på 50-talet var rak och enkel och men ändå elegant. säger Annika.

Materialen i bord och hyllor var massiva. Inga spånskivor, med laminat utanpå, där inte.

Idag har vi vant oss vid att kunna se på TV i mobilen eller i surfplattan. Du kan lyssna på streamad musik från din några millimeter tjocka telefon. Men den som lyssnade på musik på 50-talet hade ofta en radiogrammofon, en jättelik och påkostad möbel som stod centralt i salongen. Det skulle synas att du hade råd med en riktig musikanläggning.

På den tiden fanns Lennart Hyland, en sportjournalist, tillika lek- och underhållningsfarbror, i Sverige som höll i ett radioprogram som hette Karusellen. När det var lördag och Hyland var i sändning samlades alla, säger alla, framför radiogrammofonen i andakt, vilket medförde att programmet var det naturliga samtalsämnet dagen efter.

Annika inreder inte bara hemmet med 50-tals saker, hon klär sig som man gjorde då också.

– När folk frågar hur jag kan hålla lockarna i ordning brukar Robert säga att jag sitter och sover.

Hon drar fingrarna genom den blonderade frisyren som för tankarna till gamla filmstjärnor eller till annonser du ser i magasin från förr.

– Även om jag inte sitter och sover vore det kanske bekvämast att göra det. Papiljotter är inte den skönaste huvudkudden. Men vill man vara fin...

När jag frågar hur hon hittar alla saker säger hon att det var lättare förr. Har hon tur kan hon idag dyka på ett och annat på loppis eller i annonser.

– Nu när jag har hållit på ett tag med det här känner folk till mig. Vänliga personer dyker upp med egna minnen från 50-talet som de vill bidra med till ett så komplett hem som möjligt. Genom mig lever de själva lite grand i det härliga decenniet.

Inredning, mode och musik brukar ju följas åt i trender.

– Ute på scenerna är rockabilly väldigt populärt bland vanligt folk. Konstnären Ernst Billgrens dotter har gjort sig ett namn som expert på vintagekläder.

– Jag vill inte kalla mig nörd. Nörd har av någon anledning fått en töntig klang medan det engelska ordet geek gäller för folk som vågar gå sin egen väg. Det finns till och med en internationell geekdag numera. På den internationella geekdagen sammanstrålar massor med geeks och utbyter erfarenheter. Utan geeks skulle världen vara betydligt tråkigare, ingen historia hade funnits och ingen teknisk framtid hade kunnat presenteras. Leonardo da Vinci var en geek på sin tid med alla sina ritningar och uppfinningar. Bland mycket annat ritade han ner grundidéerna för helikoptern, säger hon.

I Annikas vardagsrum ser jag en maskinvävd wiltonmatta på golvet. Wiltonmattan var en möjlighet för löntagare på 50-talet att köpa något som såg ut ungefär som en handknuten sak. Hon visar på en liten plastfontän med näckrosor. Den drevs med ström och sprutade diskreta vattenstrålar belysta av kulörta lampor.

– Min pappa arbetade på stationen men han var också naturfotograf, säger Annika. När jag var liten fick jag följa med på de mest spännande äventyr ute i världen. Vi reste till Svalbard, Klippiga Bergen och Alaskas vildmark. Pappa grundade, ihop med Vårgårda fotoklubb, naturfotofestivalen i Vårgårda som kan dra 5000 besökare vilket är mycket för vårt lilla samhälle som bara innehåller 5000 bofasta.

Annika springer och hämtar en borste, hon fått av en gammal dam i Kramfors. Den föreställer en stork i ådrat trä och den sitter i en elegant ställning lagom att ställa fram på hallbyrån.

– Storkborsten Torsten, ett original från tiden!

Huset är uppdelat i vardagsrum, matsal, kök och badrum i nedervåningen och två sovrum plus en toalett på det övre planet. I vardagsrummet visar Annika att sofftyget är lite nött längst upp på ryggen men det är inget hon ville göra något åt.

– Det här är en bäddsoffa och jag tycker att man skall kunna se hur folk gjorde när de fällde upp soffan vid sängdags. Här sov farmor.

På soffbordet av teak står en fruktskål och i den ligger plastcitroner som inte ser så naturliga ut.

– Det skall synas att det är fejk. Citronerna var en dekor, inget man kunde äta.

Huset har två matsalar, en lite finare hörna för gäster på besök och en matplats i köket. I finmatsalen finns även en barnhörna med servis i lämplig storlek. Matplatsen i köket har ett bord med Perstorpsplatta i skivan. Den berömda Perstorsplattan limmades på en träskiva och tålde i stort sätt allt man utsatte den för, den var outslitlig. Kring bordet står stolar i rörkonstruktion med galonklädda ryggar och sitsar.

Spisen i köket har små indikationslampor som visar när rätt temperaturer är uppnådda, en tidig uppfinning. Man kan också öppna ugnsluckan till hälften vilket är fördelaktigt vid bak av skorpor.

– Inför en jul gjorde jag ett pepparkakshus som min pappa, fotografen, tog en bild av i smyg och skickade till tidningen Expressens tävling SM- i pepparkakshus. Döm om min förvåning när jag senare kunde läsa att jag hade blivit svensk mästare i pepparkakshus!

FAKTA

Vem: Annika och maken Robert Magnusson och barnen Linn 5 år och Britta 2,5 år.

Var: I ett tidstypiskt hus med 50-talsinredning i Vårgårda.

Intressen: Allt som har med 50-talet att göra, inredning, mode, musik och bilar.

Fem favoriter

1. Farmor och farfars hus, som redan hade med så mycket inredning i bagaget.

2 .Byrån, i biblioteket, som går att fälla ut som en gästsäng.

3 Borsten Torsten, föreställande en stork, som Annika fick skickad till sig som gåva av en dam i Kramfors.

4. Fontänbordet i salongen. Bordet har små skivor i olika plan där det får plats allt från fontänen, i äkta plast, till blomkrukor och häftiga 50-talsvaser.

5 Stringhyllan fyndade de på loppis för ett antal år sedan, i dag är den dyr.

Fem tips

1. Besök loppisar ute på landsbygden där priserna kan vara lägre. Hör efter vad gamla släktingar har på vinden.

2. Tänk ett rum i taget.

3. Det finns nytillverkade kläder i 50-talsstil att köpa. Kolla på nätet.

4. Köp inredning du tycker om men se till att den passar ihop med dina tidigare fynd.

5. Det finns nytryckta tapeter med gamla originalmönster. Rätt tapet kan göra ett helt rum.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.