Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 2

Välfärdsturismen är en myt

Arbetskraftsinvandringen från Östeuropa har inte frestat på svensk ekonomi ett dugg. Inte heller på den brittiska.

Storbritanniens premiärminister David Cameron har dragit igång en debatt om välfärdsturism.

- Den är helt galen. För det är förhållandevis enkelt att räkna ut om påståendet stämmer. Men det gör det inte, det finns ingen negativ effekt på ekonomin. Varken i Storbritannien eller i Sverige, säger nationalekonomen Joakim Ruist. I måndags lade han fram sin doktorsavhandling "Immigration, work and welfare" (Invandring, arbete och välfärd) vid Handelshögskolan i Göteborg.

2004 fick EU tio nya medlemmar, åtta av dem var tidigare kommuniststater. Den fria rörligheten för medborgare inom EU skapade oro bland de gamla medlemmarna; östeuropéer skulle ta jobb från inhemsk arbetskraft. De gamla EU-medlemmarna fick begränsa arbetskraftsinvandringen i högst sju år.

12 av de gamla EU-medlemmarna gjorde det. Men inte i Sverige, Storbritannien eller Irland. I de tre staterna var det inga eller få restriktioner från dag ett.

Men så fick statsminister Göran Persson (S) byxångest:

- Fri rörlighet för arbetskraft vill vi ha, men inte social turism. Där får vi inte vara naiva, sade han året innan Polen och de sju andra östeuropeiska staterna blev medlemmar, sade han redan 2003.

I vår har debattens vågor gått höga i Storbritannien.

- Vad vi inte önskar, är att människor kommer hit, jobbar en väldigt kort period för att sedan få permanent tillgång till våra sociala förmåner, sade Storbritanniens konservative premiärminister David Cameron i mars.

- Sanningen är den att svensk ekonomi varken påverkats negativt eller positivt av arbetskraftsinvandringen. Skatteinkomsterna har förvisso inte ökat. Men inte heller de offentliga utgifterna, säger Joakim Ruist.

I Storbritannien har gjorts en motsvarande studie. Den visar att arbetskraftinvandringen bidragit till ekonomin, om än marginellt.

- Skillnaden kan bero på språket – fler polacker kan engelska än svenska. Men också av att det är lättare att komma in på den brittiska arbetsmarknaden. Det lockar även högutbildad arbetskraft till det brittiska arbetslivet, säger Ruist.

Sveriges generösare välfärdspolitik skulle kunna innebära att fler "välfärdsturister" tar sig hit.

- Om arbetskraft kommit hit för att livnära sig på vår välfärd skulle man se det i utgifterna för socialbidrag. Men det gör man inte, säger han.

Hans data från 16 europeiska länder, visar att främlingsfientlighet har ett klart samband med en försämrad samhällsekonomi.

Sverige är väldigt isolerat jämfört med övriga Europa i attityden till invandrare.

- Trenden har varit negativ i Europa under de senaste tio åren. Men inte i Sverige. Vi är generellt positiva, i alla fall när vi svarar på frågor om invandring. Det har vi varit i 20 år, säger Joakim Ruist.

Mest läst