Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Väldigt få utspel"

Annie Lööf behöver tala med bönder på bönders vis, utan att tappa pr-konsulter och Stureplanscenter. GP:s Maria Sköld följer talen i Almedalen.

Jan Björklunds utspel om A-kassan i går, var det veckans snackis?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det är nog den frågan som fått störst genomslag, helt klart. Det är en fråga som alla partier måste förhålla sig till. Annars har det varit väldigt få stora utspel. Det är faktiskt något som det pratas mycket om här i Almedalen. Det har kommit få initiativ från de politiska partierna, de pratar mer om kampanjstrategier inför nästa val än om åsikter och idéer.

Centern svängde ju också om och höll med FP i a-kassefrågan, varför då?

- Det var lite intressant, för det speglar en skiljelinje i andra frågor. Folkpartiet och Centern vill båda ha en flexiblare arbetsrätt men i gengäld så vill de ha högre ersättningar i socialförsäkringarna. Just nu är det också väldigt trendigt att snegla på den tyska arbetsmarknadsmodellen och Centern ska ha ett seminarium om det i dag. Bland annat så har Tyskland ett lärlingssystem som är mycket mer utbyggt än det svenska, med en lärling på 20 anställda. Detta utan att ha låga löner eller stor otrygghet på arbetsmarknaden generellt, vilket annars har varit en farhåga från många kritiker till lärlingssystemet.

Vad kommer Annie Lööf fokusera på i sitt tal i dag?

- Det ska bli spännande att se. Förra året talades det väldigt mycket om henne här nere, eftersom det då spekulerades i om hon skulle efterträda Maud Olofsson. Men det här blir första gången hon talar själv här. Hon kommer nog att fokusera mycket på näringslivsfrågor. Gotland är också ett starkt Centerfäste så hon kan räkna med ett starkt publikstöd. De vill nog höra henne prata om lantbruk och glesbyggdsfrågor. Hon behöver få till en blandning av nya C och traditionella C i sitt tal. Som partiledare för Centern i dag måste man vara både och, och det finns en stark misstro bland centerns väljare mot de som är från storstaden. Annie Lööf är därför väldigt noga med att poängtera att hon är från Maramö som är en mycket, mycket liten plats utanför det lilla samhället Värnamo. Samtidigt finns många av centerns nya väljare i publiken på Almedalen: hippa pr-människor som framförallt intresserar sig för integritetsfrågor och frihet på nätet. Det måste hon också förhålla sig till.

Har hon någon trovärdighet i de frågorna efter sin kovändning i FRA-frågan?

- Många har tyckt att Centern inte har stått upp för sina åsikter i de här frågorna. Tidigare var det FRA-lagen där Lööf och Federley var emot, för att sedan ändra sig och rösta ja. Nu senast var det datalagringsdirektivet där Centern hade bestämt sig för att rösta emot trots att det var ett EU-direktiv och skulle innebära böter för Sverige. Men sedan valde ändå nästan alla centerpartister att rösta ja. Så det här är absolut frågor som skapar spänningar inom partiet.

Hur står det till med allianssamarbetet i Almedalen egentligen?

- Alla små partier försöker synas så mycket som möjligt under Almedalsveckan, eftersom det är så mycket fokus på de två stora resten av året. Och det har varit en del maktspel mellan olika partier inom alliansen under veckan där de har skickat slängar åt varandra i sina tal. Men skillnaderna blir alltid mer tydliga såhär års eftersom förhandlingarna om höstbudgeten pågår och alla vill vinna poäng för sina hjärtefrågor.

Vad händer annars i dag?

- Socialdemokraterna har sitt stora ekonomiska seminarium där de ska diskutera den ekonomiska krisen i Europa och hur den påverkar Sverige. Det är intressant eftersom Socialdemokraterna måste framstå som trovärdiga i ekonomiska frågor. Moderaterna har vunnit många poäng i de frågorna på deras bekostnad. Samtidigt har S fått kritik för att de för en för stram ekonomisk politik. Det finns de som menar att de bör hålla sig till sin traditionellt expansiva politik, med investeringar i lågkonjunktur. Det är en fråga som skapar spänningar i partiet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.