Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1093336.jpg
Theo Papaioannou, ordförande i Vägvalet.

Vägvalet vill in i riksdagen

Det tog Vägvalet knappt tre veckor att bestämma sig för att ställa upp i riksdagsvalet. Finansminister Anders Borg triggade i gång partiet, säger Vägvalets ordförande Theo Papaioannou. 

Vägvalets toppnamn på riksdagslistan är Tom Heyman. Heyman har varit riksdagsledamot tidigare. I 14 år, mellan 1988 och 2002 satt han för Moderaterna – hela tiden i riksdagens trafikutskott.

Men det hade inte blivit någon riksdagslista för Vägvalet om inte Anders Borg (M), som Vägvalet anser, gett sig in i den lokala folkomröstningen om trängselskatten.

Vid ett besök i Göteborg för snart 5 mars svarade finansminister Anders Borg så här på GP:s fråga vad som händer om det blir nej till trängselskatten i september:

- Det får vi värdera då. Men faller paketet, då kommer det att gå in i nästa stora infrastrukturpaket. Men det är väldigt många regioner i landet som vill ha större infrastrukturinvesteringar, så jag tror att det är en riskfylld väg att gå för Göteborg att göra så, svarade Borg.

Borg tillade att storstäderna Göteborg, Malmö och Stockholm är av nationellt intresse.

- Det är oerhört provocerande, säger Theo Papaioannou.

"Likt en tidigare Gustav Vasa, pekade han (Borg) med hela handen och förklarade varför göteborgarna måste rösta ja i folkomröstningen om trängselskatt. Vi anser, att det är upp till göteborgaren och övriga invånare att ta det beslutet själva", skriver Vägvalet som förklaring till att man ställer upp i riksdagsvalet.

- Frågorna om infrastrukturen i stan skall göteborgarna avgöra. Men allt eftersom förstår vi att statsmakterna inte vill att det här skall vara en fråga som vi som bor i stan skall förfoga över, säger Tom Heyman.

- Vi vill ge våra väljare chansen att rösta på oss i alla tre valen till kommun- och regionfullmäktige samt till riksdagen. Det är en kraftig markering både mot alliansen och mot de rödgröna. Trängselskatten är en avgörande fråga för Göteborg, säger Papaioannou.

Borg talade vid sitt Göteborgsbesök om att det fanns en gräddfil för stan, men att just trängselskatten var en förutsättning för att stan skulle vara kvar i gräddfilen.

- Det är bara tomt prat. Jag har sett ymnighetshorn sina förr. Jag satt i riksdagen under finanskrisen i början av 1990-talet, säger Tom Heyman.

Vilka övriga frågor Vägvalet skall driva i riksdagen om partiet kommer in ber Papaioannou att få återkomma till.

- Trängselskatten är den centrala frågan. Kommer vi in i riksdagen får vi återkomma till vilka andra frågor vi skall driva på riksplanet, säger Theo Papaioannou.

- Det eventuella förstatligandet av Sahlgrenska sjukhuset kan vara en fråga att driva, säger Papaioannou.

Vägvalets fyra valkampanjer drar igång så smått i vår.

- Men i samband med Göteborgskalaset, en dryg månad före valdagen, drar vi gång slutspurten, säger The Papaioannou.

Tom Heyman medger att med eventuellt en eller ett par företrädare får Vägvalet det tufft i riksdagen.

- Det är svårt för några få att påverka och göra skillnad, säger han.

På platserna två och tre på riksdagslistan står Anders Åkvist samt Karin Törnqvist. Törnkvist är kanske mest känd som visselblåsaren i skandalerna på Göteborgs Energi.

- Pengar är en bristvara för att kunna driva fyra valkampanjer, säger Heyman, men i övrigt är vi väl rustade för valrörelserna.

Den 74-årige Tom Heyman är vice partiledare i Vägvalet sedan starten. 2002, strax före riksdagsvalet det året, lämnade han Moderaterna. 2003 engagerade han sig i Junilistan inför valet till Europaparlamentet, men nådde inte ända fram den gången. Två år senare lämnade han Junilistan, sedan han kritiserat partiets ledare Nils Lundgren för att toppstyra Junilistan.

Mest läst