Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Vägvalet saknar helt visioner

Vägvalet låtsas som att vi är okunniga, vi som vågar tro på Göteborg som centrum för tillväxt av idéer, arbete och kunskap, skriver Gabriel Lindh och Jan Lennander.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi är många som arbetar med stadsutveckling, trafik, miljöfrågor och utbildning för att göra Göteborg och andra städer attraktivare. Bland oss finns olika syn på tillväxt men de allra flesta av oss tror på tillväxt av idéer och intressanta arbetsuppgifter. Det är sorgligt att se hur Vägvalet missuppfattat visionen om en större arbetsmarknadsregion och tror att befolkningstillväxt är målet.

Vägvalet låtsas som att vi är okunniga, vi som vågar tro på Göteborg som centrum för tillväxt av idéer, arbete och kunskap. Det kanske vore lämpligt om debattörerna för Vägvalet visade varför de själva ska betraktas som experter på regionutveckling och samhällsekonomi. Vägvalet skulle kanske ta och kolla källorna för det som de presenterar som fakta, finns det något som helst belägg för att vi bygger överkapacitet i järnvägsnätet?

Inom sociologi visar man på behovet av mötesplatser och snabba transporter mellan dem. När det gäller forskning inom samhällsplanering har man lyft "urban sprawl" och utarmning av stadskärnorna som ett av de viktigaste problemen att göra något åt. Det är inom dessa områden som Stockholm och Malmö utvecklats positivt genom att skaffa sig en mycket bättre kollektivtrafik som används av en mycket större andel än i Göteborg.

Vi som lider av att se hur köer och kollektivtrafikstockningar är ett mycket starkt hot mot en bra miljö i vår stad, vi undrar hur vägvalet kan bry sig om att tjata om de betydligt mindre miljöproblem som uppstår vid tunnelbygget. Tror ni att Göteborgarna går på skrämselpropaganda?

Det långa talet om hur mycket bättre förutsättningar andra städer har, är så fel. De är bara olika. Modiga Göteborgare har skapat förutsättningar för staden med visioner om handel i fjärran land. Visioner behövs och Vägvalet saknar sådana helt.

Gabriel Lindh

Ja till trängselskatt i Göteborg

Jan Lenander

gymnasielärare med inriktning Samhällsbyggnad och miljö

Mest läst