Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Dinah Borenstein, Lema Shansah och Yasmine Moslih Launing brukar gå på tempeltur där de besöker varandras heliga rum.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Vägra hata-kampanj för att förstå andra

  Judinna, muslim och kristen. För Dinah, Lema och Yasmine är religionen en bisak. I dag startar deras församlingar i Göteborg en vägra hata-kampanj.

  De tre har hittat varandra via interreligiösa centret på Kyrkogatan i Göteborg, som i helgen drar igång en kampanj för gränsöverskridande vänskap och solidaritet.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Kampanjen är en del av en nationell aktion på temat "Vägra hata" där en budkavel skickas runt och läses upp vid olika gudstjänster. Församlingar som deltar förpliktar sig att ställa upp för församlingar som känner sig hotade och ber om stöd.

  Tanken är också att rådet under kommande året ska möjliggöra möten, inte bara mellan religiösa ledare utan också mellan vanliga församlingsmedlemmar.

  Dinah Borenstein, 21, år till hör den judiska församlingen, Lema Shansah, 19 år, den muslimska och Yasmine Moslih Launing, 21 år, den kristna. Även om deras religioner skiljer sig åt på avgörande punkter känner de sig starkt förenade.

  - Vi delar en andlighet, oavsett tro, och har mer gemensamt med varandra än vad vi har med personer som saknar tro och pratar om allt möjligt när vi träffas. Kampanjen är viktigt för att skapa möjligheter för människor som annars inte träffas att mötas, säger Dinah Borenstein.

  Ifrågasatta

  Att vara uttalat religiös innebär ofta att vara ifrågasatt. Lema Shansah kom till Sverige från Afghanistan för ett drygt år sedan. Vad tyckte du om attentatet den 11 september? var ingen ovanlig fråga och den sårar.

  - Precis som Brevik inte är alla norrmän eller alla kristna, är jag inte alla muslimer, säger hon.

  Det senast attentatet mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo har väckt frågan på nytt.

  - Hur andra kan se alla muslimer som en enhet, förstår jag inte. Jag kan inte vara mycket mer "vi" och "dom" än med människor som utsätter andra för våld, säger Lema Shansah.

  Lema Shansah föddes in i sin religion. Som vuxen har hon studerat andra religioner för att säkerställa att hon hamnat rätt. Och det har hon.

  - Det var bara när jag läste koranen som jag fick svar på alla mina frågor.

  För närvarande går hon på gymnasieföreberedande utbildning för att sedan söka in på samhällvetenskaplig linje med inriktning på media.

  Unga som tror

  Dinah Borenstein har tagit uppehåll i sina studier och jobbar som lärarvikarie och är djupt engagerad i Unga som tror som består av ungdomar i olika åldrar från olika religiösa samfund vars syfte är att motverka okunskap och fördomar.

  - Det handlar om att få förståelse för hur vi lever våra liv och hur det fungerar till vardags. Jag måste till exempel förhålla mig till en rad matregler som inte alla kan veta och det kan vara ganska krångligt. Men så länge man är uppriktigt nyfiken och respektfull får man ställa vilka frågor som helst, sedan är det upp till personen att svara, säger Dinah Borenstein.

  Just nu går alla tre en utbildning i ledarskap via Fryshuset i Göteborg. Yasmine Moslih Launing pluggar också religionsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

  - På 80-talet var det satanismen som var det stora hotet, i dag är det Islam som svartmålas, säger Yasmine Moslih Launing.

  Hon är den av de tre som har en mindre traditionell tro.

  - Min pappa är muslim och min mamma kristen, jag brukar säga att jag är kristen "with a twist". Våra tre religioner står ändå på samma grund, det handlar om att göra sitt bästa och vara en god människa, inte om att få andra att tro just på min tro, vi är individer och alla tolkar sin tro på sitt sätt.

  På lördag medverkar Yasmine Moslih Launing och Dinah Borenstein i Domkyrkan för att dela sina tankar om hur man kan tala om sin tro.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.