Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Vägföreningen hade varnat<br>för Björlandavägen

Den 13-årige pojke som i onsdags morse blev påkörd av en bil på Björlandavägen har avlidit. I sju år har Helgereds vägsamfällighet krävt säkerhetshöjande ombyggnader på Björlandavägen.
Lika länge har ritningar över hur det skall gå till legat klara på trafikkontoret.
- Pengarna räckte fram till rondellen mot Sommarvädersgatan, säger Stefan Heijus sammanbitet.

Vi träffar honom och styrelsekollegan i vägsamfälligheten Per-Magnus Naessvik vid olycksplatsen, busshållplatsen Skogsvägen.
Sju flickor, två av dem klasskamrater med den förolyckade pojken, kommer till platsen, tänder ytterligare ljus och sätter sig på knä runt de fladdrande lågorna.
- Vi har gjort en bunt teckningar i skolan till familjen. Så har vi i alla fall gjort något, säger 12-åriga Victoria Moberg.

Maria Bergquist, med dottern Elin i samma klass, säger att självklart känns det osäkert.
- Våra barn går på vid nästa hållplats så man känner sig väldigt drabbad av detta.
Per-Magnus Naessvik visar ritningen, från 1999, över hur området kring Skogsvägens korsning med Björlandavägen är/var tänkt att bli: hållplatserna flyttade så de ligger mitt för varandra och körbanorna delade med staketförsedd refug. Ett nytt fält i vägen för vänstersvängar.

Naessvik uppger att föreningen åtminstone fyra gånger skrivit till trafikkontoret och begärt besked om när byggena ska starta.
- De senaste skrivelserna har vi inte ens fått svar på.
Stefan Heijus konstaterar att han inte vet exakt hur olyckan gått till. Men han är tämligen säker på en sak:
- Om trafikmiljön byggts om så hade den inte hänt.

Trafiken längs Björlandavägen har ökat i takt med att fler hus byggts i Björlanda och Torslanda. Samtidigt har allt fler barnfamiljer flyttat in i de 230 fastigheterna i Helgered. De boende berättar om hastigheter över 100 kilometer i timmen på den 50-skyltade vägen.
- Jag har förståelse för räddningstjänstens invändningar mot vägbulor. Men det finns mycket annat som borde varit gjort, säger Naessvik.
Vägsamfälligheten har kallat till extra möte 14 januari med anledning av den tragiska olyckan.

På trafikkontoret fanns under fredagseftermiddagen ingen som kände till processen kring Björlandavägen. Kontoret hade under dagen kontakt med vägverket och kommer att delta i verkets djupstudie av olyckan.
Mest läst