Vårpiffa din balkong

ANNONS
|

Balkongen är den perfekta platsen mellan inne och ute – hela året. Men oftast faller inte andan på att fixa fint förrän värmen i luften återvänder. Man glömmer ofta att det är en plats som kan användas varje dag – om man bara anstränger sig en aning. Är den dessutom liten gäller det att tänka smart.

Börja med att fundera ut vad du vill använda balkongen till. Det gäller att prioritera om du har få kvadratmeter att inreda. Det roligaste för både dig och grannarna är ju om den inte bara blir ett upplag för tomflaskor, återvinning och vissnade blommor.

ANNONS

Kyla, fukt och mörker är stora utmaningar när det gäller uteliv, men det går att hitta lösningar. Vill du kunna se balkongen inifrån ska du satsa på belysning. Elektriska ljusslingor för utomhusbruk, lyktor med stearinljus och solcellslampor (jodå, det räcker med dagsljus för att få dem att fungera) är det enklaste och ger stor effekt. Linda slingorna runt balkongräcket, stick ned solcellslamporna i hinkar med sand eller grus och välj en lykta med vindsskydd till ditt levande ljus. När mörkret sänker sig glittrar det vackert. Ljus på balkongen får både den och rummet innanför att kännas större.

Tänker du ta med en pläd, en kopp te och en bok ut så behöver du en sittplats. Det smartaste är att ha en tjock, isolerande kudde nära till hands inomhus att ta med när det är dags att gå ut. Då är den varm och skön att sitta på. Likaså ska pläden vara skönt värmande. En bänk är en fiffig möbel för små utrymmen och passar fint på den lilla balkongen

För en levande plats även under vintern är kraftiga färger och konstgjorda blommor och växter en god idé. Med murgröna av plast, blommor av tyg och en skål med konstgjorda gula citroner blir balkongen en ögonfröjd även i februari. Stenar från sommarstranden, snäckor, kottar och vackra grenar är andra fina dekorationer som passar på en vintervilande balkong. Använd ett bord av zink och ställ upp ett stilleben i väntan på våren. Har du en skyddad balkong kan du smyga ut några första tåliga växter när temperaturen inte går under noll.

ANNONS

Sist men inte minst: golvet gör mycket för känslan. Det finns plattor av trä eller plast som du bygger ihop själv. Har du tak på din balkong kan du lägga ett par lager gamla trasmattor från en loppis på varandra. Då kan du lämna dem till textilinsamlingen när det är dags att vårstäda och göra snyggt för sommarsäsongen.

Drivbänk. Samla allt i ett skåp och se till att det grönskar även utom säsong. Gröna plastväxter fungerar. Vitrinskåp finns i olika utföranden – från 3 800 kronor, Hasselfors Garden.

Tips för liten balkong .

Övermöblera inte. Oftast vill man bara kunna sitta och titta en stund och andas frisk luft.

En bänk tar mindre plats än enskilda stolar. Dessutom håller man värmen bättre i februari om man sitter nära.

Ett bord behöver inte vara stort. Det räcker att du har en liten avställningsyta för en kopp varm choklad eller rykande te.

Satsa på plastväxter så grönskar det i krukorna trots kylan.

Möblera med lätta möbler så kan du enkelt flytta dem från innerummet och ut på balkongen när du vill. Ett bord med handtag eller ett brickbord till exempel.

Ett skåp är smart för att samla vintervilande krukor och redskap på ett ställe.

ANNONS

Små lyktor och ljusslingor gör att en liten yta känns större när det är mörkt. Dessutom ser det vackert ut inifrån rummet. (TT)

ANNONS