Västkustfamiljen i konkurs

ANNONS
|

Västkustfamiljen är ett bolag som driver två behandlingshem, ett i Kungshamn och ett i Marstrand.

Företaget fick så sent som förra veckan avslag av Förvaltningsrätten på en begäran att få tillbaks sitt indragna tillstånd för Marstrandsenheten.

Bara några dagar efter beslutet lämnar styrelseordföranden och vd:n Michael Lehner (bilden till höger) in ansökan om konkurs.

Enligt Lehners ansökan omsätter Västkustfamiljen i dag mellan 10 och 20 miljoner och har ramavtal med hundratalet svenska kommuner och 30-talet anställda.

Största fordringsägare är enligt Michael Lehner Danske Bank med fordringar på 2,2 miljoner kronor.

Konkursförvaltaren Morgan Hallén säger till GP att verksamheten är under snabb avveckling.

ANNONS

–Jag har kontaktat alla kommuner och kriminalvården som har patienter hos Västkustfamiljen. Verksamheten kan inte drivas vidare utan kommunerna och kriminalvården måste ta hand om sina patienter. Det är oerhört viktigt eftersom det handlar om patienter som är i svåra livssituationer och konkursboet kan inte driva verksamheten vidare, säger han.

Morgan Hallén har också kontaktat arbetsmarknadsmyndigheterna. Han har också täta kontakter med de 30-talet anställda som nu blir utan jobb.

–Likviditeten i bolaget är mycket svag och skuldsidan betydande. Jag måste nu framför allt se till att patienterna tas om hand av kommunerna. Därefter får vi reda ut den ekonomiska situationen. Företaget äger dock inga fastigheter.

Vd Michael Lehner har fått konkursförvaltningens tillstånd att vistas utomlands fram till edgångssammanträdet den 26 oktober.

I konkursansökan skriver Michael Lehner att det bästa för fordringsägarna hade varit att upprätthålla rörelsen en tid i konkursförvaltningens regi, men så blir uppenbart inte fallet.

Enligt vad GP erfar har kriminalvården fått information om konkursen.

Myndigheten skall senast på söndag omplacera de vårdstagare som vårdas hos Västkustfamiljen.

Västkustfamiljen har arbetat med behandling av personer med missbruk och destruktiva beteenden.

Företaget har avtal med ett stort antal kommuner och med kriminalvården. Verksamheten har inriktats på att låta patienterna se följderna av sitt beteende.

Kritiken mot metoderna har dock varit skarp och kritikerna har bland annat hävdat att det handlar mer om bestraffning med avskräckande syfte än metoder för att förhindra ett visst beteende.

Socialstyrelsen kritiserade missförhållanden i verksamheten i juni i år och drog då in tillståndet för enheten i Marstrand.

ANNONS