Världen har blivit mer global. Att lösa dess problem med nationella instrument är omöjligt. Populismens locksång att vända EU ryggen bör man avstå ifrån. EU har åstadkommit exceptionellt mycket under sin existens. Ett unikt samarbete som vi kan bygga vidare på, skriver debattörerna.
Världen har blivit mer global. Att lösa dess problem med nationella instrument är omöjligt. Populismens locksång att vända EU ryggen bör man avstå ifrån. EU har åstadkommit exceptionellt mycket under sin existens. Ett unikt samarbete som vi kan bygga vidare på, skriver debattörerna.

Väldigt mycket har blivit bättre – tack vare EU

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

I dag, fredag, firar vi Europadagen. Det är ett firande som väcker eftertanke. Situationen i många EU-länder är oroväckande. Främlingsfientlighet, nationalism, isolationism och protektionism sprider sig och många länder kämpar fortfarande med att ta sig ur krisen. Denna situation har framkallat en EU-skepsis som finns överallt, även i Sverige. I dag hukar sig allt fler politiska partier och vänder ryggen åt ett fortsatt, fördjupat samarbete.

Extremt närsynt bild av EU

Men denna inställning bygger på en extremt närsynt bild av EU. När vi går till valurnorna i EU-valet om några veckor så måste vi förmå oss att ta ett steg tillbaka och fundera på vad det europeiska samarbetet inneburit för de 508 miljoner människor som det omfattar. Vi måste göra vår bedömning utifrån ett bredare och längre perspektiv på Europas häpnadsväckande utveckling.

ANNONS

* För inte så länge sedan var flera av dagens EU-länder diktaturer. Många länder som blev medlemmar för tio år sedan lämnade kommunismens förtryck och i vissa fall stor fattigdom bakom sig. EU-samarbetet har ökat medborgarnas friheter, stärkt respekten för lagen och mänskliga rättigheter, och hjälpt dem ur fattigdomen.

* EU föddes som ett fredsprojekt och samarbetet fortsätter garantera freden. Tack vare EU lyckades vi undvika att ryska tanks står i Baltikum, som de gör i Ukraina. För tänk: hade Ukraina varit en del av EU skulle ingenting av det som nu händer i Ukraina skett. Det är därför ungdomar med fara för sitt liv demonstrerade på Majdan i Kiev, insvepta i EU-flaggor.

Utan EU sämre miljö

* EU har tvingat många av dagens medlemmar att skärpa miljölagar och minska bruket av skadliga kemikalier. De som förespråkar mindre makt till Bryssel glömmer bort att mindre makt betyder sämre kontroll över ländernas klimatåtgärder, mindre kontroll av det vi äter, och vad till exempel grannarna släpper ut i Östersjön.

* EU har inneburit nya möjligheter att bekämpa den organiserade brottsligheten. Medlemsländernas polis och Europol arbetar nu tillsammans för bättre hantera övernationella kriminella ligor. Bara de senaste månaderna har flera ligor som handlar med sexuella övergrepp av barn på nätet kunna sprängas.

ANNONS

* På senare tid har viktiga framgångar nåtts vad gäller EU:s flyktingmottagning. För även om grekiskt, italienskt och bulgariskt flyktingmottagande inte når upp till svensk standard så är det ett faktum att utan EU-samarbetet hade vi inte lyckats få flera av länderna att inrätta humanare mottagningar och en rättssäkrare hantering.

Minskade klyftor

* EU har inneburit ökade inkomster och ekonomisk trygghet för miljoner människor och tusentals företag. 50 procent av Sveriges BNP kommer från exporten – och nästan 60 procent av exporten går till EU. Utan medlemskap skulle den siffran vara betydligt mindre. Klyftan mellan rika och fattiga länder har minskat, den inre marknaden främjar handeln och skapar nya investeringsmöjligheter. Utvidgningen hjälpte EU att klara sig bättre i den nya världsekonomin.

* Unionen har gett medlemsländer inflytande i en global politik. Vem skulle annars ha lyssnat på en svensk, polsk, nederländsk eller dansk röst i den internationella politiken? EU är vårt fönster mot omvärlden och en megafon för vår röst.

Mer kan göras

Allt har naturligtvis inte blivit bra och mer kan göras. Krisen vittnar om det. Den kris som Europa är på väg ut ur har för många människor inneburit krossade drömmar och osäkerhet. Vi måste ta deras oro på allvar. Men vi gör det bäst genom att påminna om att det är det unika EU-samarbetet som har gett oss verktyg att hantera kriser som denna. Vi förmådde avvärja en katastrof som hade kunnat bli lika omfattande som 1930-talets depression. Då skapade den ett krig. Men vi lyckades hantera dagens kris med jämförelsevis mycket mildare konsekvenser.

ANNONS

Det var tack vare EU som länder har hjälpt varandra i stället för att bara exportera problem och arbetslöshet till andra. Det blev tufft, ja, men det blev väldigt mycket bättre än det hade kunnat bli. Och domedagsprofetiorna visade sig vara falska. EU har inte spruckit, euron lever och stärks gradvis. Och vi ser ljuset i tunneln efter den djupaste krisen som Europa har upplevt sedan 1930-talet.

Helikopterperspektiv nödvändigt

Summerar man vad EU har uppnått frestas man säga: vi lyckades. Allt blev inte bra, men väldigt mycket blev mycket bättre. Därför måste vi inför EU-valet skaffa oss helikopterperspektiv.

Världen har blivit mer global. Att lösa dess problem med nationella instrument är omöjligt. Populismens locksång bör man avstå. I stället för att bara närsynt stirra på den rådande oron, ta en stund och tänk på vad EU har åstadkommit under sin existens. Det är ett unikt samarbete. Vi kan bygga vidare på det. Det är det vi firar i dag: det EU har uppnått och det EU kan göra i framtiden. Och vi firar att det finns många människor som inte böjer sig för populismen, främlingsfientligheten och isolationismen. Vi firar att anständighet fortfarande är möjligt, även under en kris.

ANNONS

Cecilia Malmström (FP)

EU-kommissionär

Jasenko Selimovic (FP)

kandidat till EU-parlamentet

ANNONS