Vägvalets Claes Westberg, Catarina Pettersson, Theo Papaioannou, förtidsröstar.
Vägvalets Claes Westberg, Catarina Pettersson, Theo Papaioannou, förtidsröstar. Bild: Robin Aron

Vägvalet i Demokraternas skugga

Vägvalet kan vara på väg att bli uppätet efter valet. Partiet har hamnat i skymundan under Martin Wannholt och Demokraternas frammarsch. Samtidigt var det Vägvalet som hjälpte till att kuppa in Wannholt som kommunalråd 2014.
– Demokraterna har vunnit mest på det, inte vi, säger partiets grundare Theo Papaioannou.

ANNONS
|

Vid Stora Teatern har ett 20-tal personer i orangea reflexvästar samlats utanför Vägvalets valstuga. "Griniga gubbar" står det på västarna, som förknippas med motståndet mot Västlänken och trängselskatten.

Traditionsenligt ska partimedlemmarna förtidsrösta tillsammans, som man har gjort vid tidigare val.

– Det är de riktigt frälsta, järngänget eller kärntrupperna kan man kalla dem, säger partiledaren Claes Westberg.

Just i dag är det många nyfikna väljare som har tittat förbi Vägvalets valstuga.

– Det är mest äldre damer som är väldigt förtjusta i oss, de läser vår budget och pratar en massa, gubbarna är lite mer känslostyrda. Sedan brukar det ofta komma förbi en hel del trotsiga unga män, säger han.

ANNONS

Trotsiga?

– Ja... De talar sig varma om Västlänken.

Två "griniga gubbar" håller handen när Vägvalet förtidsröstar tillsammans.
Två "griniga gubbar" håller handen när Vägvalet förtidsröstar tillsammans. Bild: Robin Aron

Tufft läge

Vägvalet har det tufft i opinionen. I GP/Sifos senaste lokala mätning hade Vägvalet 2,2 procent. Demokraterna hade 18,9 procent.

De två partierna har samma huvudfråga: stoppa Västlänken.

– Martin Wannholt får ju inte bara all uppmärksamhet, utan även alla sympatier. Vi måste skärpa oss och förklara skillnaden, säger Claes Westberg.

Likheterna är enkla att peka ut: Västlänksmotståndet, nej till linbanan, och prioritering av diverse trafik- och kollektivtrafiksatsningar.

Skillnaderna är vagare: Enligt Claes Westberg är Demokraterna "mer höger" och "mycket batonger, kameror och polis" jämfört med Vägvalet, som är "mer socialliberala".

– Vi är lite mer traditionella och pratar gärna mer om den sociala aspekten. Sedan vill de skapa en helt ny organisation i kommunen. Medans vi tror att det finns väldigt mycket som fungerar bra i kommunen, det vill vi bevara, säger han.

Samtidigt betonar Claes Westberg att partierna har en hel del gemensamt och att det mesta talar för ett samarbete.

Claes Westberg och Theo Papaioannou på väg in i förtidsröstningslokalen.
Claes Westberg och Theo Papaioannou på väg in i förtidsröstningslokalen. Bild: Robin Aron

Gjorde upp med Wannholt

Martin Wannholt har under mandatperioden suttit som partilöst kommunalråd med full heltidslön.

Och det var Vägvalets förtjänst att det blev så.

Partiets fem ledamöter gjorde upp med Wannholt och röstade under mycket dramatiska former in honom som kommunalråd. Sammanslutningen kallades "Samverkande Göteborgare". Överenskommelsen innebar att Vägvalet skulle få en fot in i kommunstyrelsen.

ANNONS

Samarbetet fungerade väl inledningsvis, men upphörde med tiden.

Som kommunalråd har Martin Wannholt mest drivit sin egen politik, på senare tid Demokraternas.

– Jag vet inte riktigt hur de tänkte där, men lite handlade det om att röra om i grytan. Det har man lyckats med. Sedan trodde de nog att Wannholt skulle gå med i vårt parti. Nu blev det inte så, säger Claes Westberg, som själv inte var med när beslutet fattades.

Har det missgynnat er?

– Det vet vi ju inte förrän efter valet. Men gör vi ett dåligt val så kommer vi att hävda det.

Någon som däremot var med vid beslutet är Theo Papaioannou, partiets grundare och gruppledare i fullmäktige.

– Det var det bästa för stunden, och vi fick in en fot i kommunstyrelsen via Martin. Jag kan tycka att vi borde ha enat våra krafter, men vi har fortfarande beröringspunkter.

I efterhand, upplever du att ni tjänade på samarbetet?

– Vi gjorde en viktig markering mot Västlänken. Självklart, om man tittar på det nu så är det ju Demokraterna som har vunnit mest på det, inte vi. Men det är inga "hard feelings" mellan oss.

ANNONS
Theo Papaioannou, partiets grundare, menar att Vägvalet är "originalet" när det kommer till Västlänksmotståndet.
Theo Papaioannou, partiets grundare, menar att Vägvalet är "originalet" när det kommer till Västlänksmotståndet. Bild: Robin Aron

"Vi är originalet"

Vägvalet kommer att fortsätta marknadsföra Västlänken som sin största fråga. Att lyfta andra frågor för att tydligare visa på skillnaden mellan de och Demokraterna känns inte viktigt, säger Catarina Pettersson, ledamot i fullmäktige.

– Vi vill att det ska vara Västlänken som diskuteras, det här är ett ödesval.

Theo Papaioannou fyller på:

– Jag tror det är oundvikligt att inte låta Västlänksfrågan toppa. Sedan är det som folk brukar säga, vi är originalet.

– Människor kan lita på oss i den här frågan, de vet inte vad de får om de röstar på Demokraterna. Vi är en riktigt folkrörelse som har levt i över åtta år. Samtidigt tror jag att vi kommer att vara draghjälp åt varandra, men det ser vi på valdagen, konstaterar Catarina Pettersson.

Efter 9 september väntar ett svårt parlamentariskt läge i fullmäktige. Mycket tyder på att elva olika partier kommer att ingå i församlingen, och varken de rödgröna eller alliansen kan bilda en egen majoritet.

Indirekt stöd till rödgröna

De rödgröna har förvisso inte haft en egen majoritet under den här mandatperioden, men ett viktigt skäl till att de har kunnat regera är just Vägvalet.

Vid budgetomröstningarna har voteringen slutat 40-36. Vägvalets fem ledamöter har vid varje tillfälle lagt ner sina röster.

ANNONS
Vägvalet förtidsröstar tillsammans.
Vägvalet förtidsröstar tillsammans. Bild: Robin Aron

– Vi har fått mycket kritik för det nere vid valstugan faktiskt. Det är roligt att väljarna är med på noterna, de säger: "nu fick vi en rödgrön politik för att ni sa nej", säger Claes Westberg.

Står ni fast vid det beslutet?

– Nej, det gör vi inte. Får vi ett bud som vi tycker om så kommer vi naturligtvis lägga vår röst åt det hållet, men vi fick ju inget bud från Alliansen förra gången, det var ju det som var problemet.

Det ser ut att bli svårt att bilda en majoritet efter valet?

– Vi kan tänka oss att samarbeta med vilket block som helst.

Men bägge blocken är för Västlänken?

– Före ett val kompromissar man inte, man går ju till val på sin politik. Martin Wannholt har ju lärt sig det nu, han började prata med GP om kompromisser och folk blev ju jätteoroliga. Men sedan är det ju klart, får inte vi, Sverigedemokraterna och Demokraterna 51 procent av rösterna, eller får med de andra partierna, då har ju de vunnit över oss. Det är ju en demokrati.

Sällskapet har kommit upp till förtidsröstningslokalen i Stadsbiblioteket.

ANNONS

Claes Westberg plockar fram valkuvertet. Var rösten hamnar i riksdagsvalet vill han inte säga, men i kommunvalet är svaret givet.

– Vi ska få sju procent, så vi får ett kommunalråd och kan sitta i kommunstyrelsen, säger han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS