Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Utvisningar av irakier sköts upp

De uppskjutna utvisningarna är en lättnad för gömda irakier. Men situationen är alldeles för oviss för att de ska våga fira.

Ett 30-tal kristna irakier från olika delar av Sverige – två av dem är från Västra Götaland – skulle på onsdagen ha utvisats med ett flyg från Arlanda till Bagdad.

Men flyget ställdes in eftersom mer än 200 irakier fått sin utvisning uppskjuten på begäran av Europadomstolen.

Det är ett resultat av Aktion 2010 som drivs av svenska kyrkan, ortodoxa församlingar och ideella föreningar. Genom kampanjen har irakier fått hjälp att ansöka om inhibition av avvisningsbeslut.

Bakgrunden är oroligheterna och våldet mot kristna i Irak. Europadomstolen väntas 24 november fatta beslut om totalstopp för avvisningar till Irak.

– Att utvisningarna sköts upp är en lättnad men jag tror inte att någon vågar fira redan nu. Vi vet inte vad som händer närmaste veckan, säger kyrkoherde Gustaf Ödquist i Angereds församling.

– Situationen är fortfarande väldigt osäker men vi försöker hjälpa dem vi kan, säger Josef B Yousif som arbetar med stöd för assyriska flyktingar i Göteborg.

Migrationsverket betonar att man inte har fattat något generellt beslut om stopp för utvisningar till Irak. I stället riktar verket hård kritik mot Europadomstolen.

– Det råder total oreda i domstolen, säger verkets rättschef Mikael Ribbenvik och räknar upp en rad märkliga omständigheter. I beslutet som rör Sverige står bland annat att det bara rör utvisningar till Bagdad.

– Europarådets generalsekreterare Thorbjörn Jagland påstod senare i en kommuniké att domstolen uppmanat Sverige, Holland och Storbritannien att stoppa alla utvisningar till Irak, Men det är inte sant. Domstolen har uppmanat Holland att stoppa alla verkställigheter fram till den 24 november, men en sådan skrivelse har Sverige inte fått, säger Ribbenvik.

698 irakier har fått asyl i Sverige i år. 736 har fått avslag.

Av de som tillhör en minoritetsgrupp, till exempel kristna, har mer än hälften fått stanna.

1 449 personer har, under 2010, vägrat lämna landet trots avslag. Dessa ärenden har lämnat över till polis för tvångsutvisning.

Källa: Migrationsverket/TT

Mest läst