Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

264957.jpg
Den här pojken och hans hund är inhyst i en gymnastiksal i staden Choisy le Roi öster om Paris.

Utvisning av romer inleds

Utvisningarna av omkring 700 romer och resande från Frankrike väntas inledas under torsdagen, då ett chartrat plan ska föra 79 personer till Rumänien. EU uppmanar Frankrike att hålla sig till unionens regler om den fria rörligheten.

Frankrikes hårdföra politik har fått Rumäniens utrikesminister Teodor Baconschi att varna för kollektiv brännmärkning av etniska minoriteter. Baconschi sade i en radiointervju att han hoppas att Frankrike håller sig till lagen i samband med utvisningarna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Även EU höjde ett varningens finger och uppmanade på onsdagen Frankrike att respektera EU-medborgares rättigheter.

Frankrikes regering har chartrat ett plan som skulle avresa direkt till Bukarest på torsdagen.

Tre flygningar

Det var i slutet av juli som president Nicolas Sarkozy beordrade rivningen av 300 romska läger i Frankrike och sade att romer som orsakat ordningsproblem skulle utvisas. Hittills har omkring 50 läger rivits.

Enligt den franske migrationsministern Eric Besson har 79 personer gått med på att lämna landet frivilligt med planet på torsdagen. De hade fått lite pengar – 300 euro för de vuxna och 100 euro till barnen.

Två ytterligare flygningar är planerade i augusti och september.

Oförstående minister

Enigt nyhetsbyrån Reuters planerar Frankrike att använda biometrisk information för att hindra de personer som utvisats att återvända till landet.

Människorättsgrupper och politiska motståndare har jämfört Frankrikes handlande med förföljelserna under andra världskriget, men migrationsminister Besson slår ifrån sig:

– Jag skulle verkligen vilja få ett slut på de här liknelserna. Folk förhörs, deras identiteter kontrolleras och vi erbjuder dem pengar för att återvända till sitt ursprungsland.

Godtycklighet

I juli uppmärksammade Sveriges Radio Ekot att romer oskäligen utvisades från Sverige med hänvisning till tiggeri, något som inte är förbjudet enligt svensk lag.

– Rörligheten finns till för människor som på ett ärligt sätt vill arbeta, studera, starta företag eller turista. Tiggeri faller inte in under någon av de kategorierna, sade migrationsminister Tobias Billström (M).

Mest läst