Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Utveckla AP-fonderna i Göteborg

En förändring av AP-fonderna får inte ytterligare dränera arbetsmarknaden för finansiell verksamhet i Västsverige. Regeringen bör besluta att behålla AP-fondernas närvaro med säte i Göteborg, skriver centerpartisterna Per Åsling, Kristina Jonäng, Jan-Olle Folkesson och Andrea Jovell Swensson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Regeringen ser över antalet AP-fonder i Sverige. Utredaren har gett uttryck för ett alternativ som kan innebära att pensionsfonderna helt koncentreras till Stockholm. Sker en sådan centralisering urholkas Västsverige på kvalificerade finansiella aktörer.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Arbetsmarknaden och näringslivet ser annorlunda ut i Västsverige än i övriga landet och även jämfört med Stockholmsområdet. Vi pratar om Europas mest forskningsintensiva region med en mängd globala företag inom bland annat läkemedel, fordon och kemiprodukter.

Den senaste tiden har näringslivet i Västsverige gått fram starkt. Återhämtningen efter finanskrisen 2009 var rekordsnabb och en fjärdedel av alla nya jobb i landet har skapats i Västsverige.

För att Västsveriges fördelar ska kunna tas tillvara fullt ut i uppgångar samt ges möjlighet till resurser och kapital i nedgångar krävs bland annat en hyggligt stor arbetsmarknad för kvalificerade finansiella tjänster.

Den koncentration av banker och huvudkontor som skett till Stockholm på senare år har delvis urholkat det finansiella klustret i Göteborg.

Med en nedläggning av kontoren för AP-fonderna riskeras ytterligare dränering av den arbetsmarknaden i Västsverige.

Per Åsling (C)

ledamot av riksdagens finansutskott

Kristina Jonäng (C)

ledamot av Västra Götalands regionstyrelse

Jan- Olle Folkesson (C)

ordförande Sjätte AP-fonden 1996–2007

Andrea Jowell-Svensson (C)

ordförande i Göteborgscenterns företagarnätverk

Mest läst