Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Sillhajen i Fiskehamnen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Utrotningshotat blickfång

Nästan som att skära upp en tiger och lägga den i köttdisken. Men Fiskhamnsfestivalens utrotningshotade sillhaj väckte få kritiska reaktioner i lördags.

Drygt tre meter sillhaj blev som planerat ett blickfång för alla som besökte fiskhamnen i helgen. Det handlar om en varmblodig haj som är akut hotad i europeiska vatten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Håbrand som arten också kallas är dessutom sedan början av 2010 förbjuden att fiska inom EU-vatten. Arten är också fredad på internationellt vatten.

- Förbud är det starkaste vi har. Den nollkvot som nu gäller innebär att det är förbjudet att landa eller lasta om sillhaj till havs. Den måste släppas tillbaka i alla EU:s vatten, säger Mia Dahlström vid Fiskeriverkets EU-enhet.

Hon tycker att parallellen med uppskuren tiger ligger ganska nära till hands. Den stora skillnaden är att medvetenheten hos lekmän beträffande hajar är väsentligt lägre än när det gäller sällsynta rovdjur. Kunskapen om det marina livet uppdateras snabbt i dag.

- Statusen på fisk förändras så snabbt att det nästan kan hända saker från det att fisken är uppdragen tills den ska säljas i disk.

Det säger Peter Källström, ordförande för Svenska Fiskhandelsförbundet, huvudansvarig för festivalen det senaste veckoslutet.

- Jag har inte fått några negativa reaktioner på sillhajen. Beträffande arrangemanget så tyckte vi det var trevligt att kunna visa upp några spännande fiskar, inte minst då sillhajen, säger Källström.

Med tanke på att sillhajen är akut hotad: fanns det ingen tveksamhet hos er att ta hem den sillhaj som ni blev erbjudna från Norge?

- Det tycker du ska tala med Ilona på Göteborgs Fiskauktion (GFA) om, hon kan alla detaljer om detta, säger Peter Källström.

Kollar ni som fiskhandlare upp vad det är för fisk ni säljer?

- Det är viktigt för oss att veta vad vi säljer eftersom kunderna ställer frågor, framför allt om var fisken är fångad. Men vi köper fisken på Göteborgs Fiskauktion och det är en garant för oss att fisket har gått rätt till, säger Peter Källström.

Marinbiologen Ilona Miglavs vid GFA, även utbildningsansvarig vid Svensk Fisk, konstaterar att sillhajen var ett väldigt spektakulärt inslag i festivalen.

- Den fascinerade samtliga besökare mellan 50 och 200 centimeter. Jag trodde faktiskt att det skulle komma någon form av kritik men jag har inte hört något, säger hon.

Hon fortsätter:

- Men man får fiska sillhaj på svenskt vatten som bifångst med en årskvot på ett ton. Den här hajen vägde 148 kilo så det blir ju inte så många per år, säger hon.

Men den kvoten är borta sedan flera år...

- OK, det får jag kolla upp. Samtidigt har Norge, som det här exemplaret kommer från, inget fiskeförbud, säger Ilona Miglavs.

Där finns också ett förslag om förbud men inget beslut ännu. Hur gör ni på Göteborgs Fiskeauktion för att hålla er uppdaterade på vad som gäller?

- I sista hand förutsätter vi att yrkesfiskarna här, i Norge eller på Färöarna också för den delen, håller sig uppdaterade om vad som gäller. Det har alla fiskare en skyldighet att göra och det förutsätter vi på GFA också att de gör, säger Ilona Miglavs.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.