Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Utredningen av Liljeqvist-fallet sågas

  Polisens internutredning underkänns av den rättsliga expert polisen anlitat.

  Johan Liljeqvist, 24, dog efter ett våldsamt polisingripande för två år sedan. Polisens agerande utreddes. Alla friades. Men polisens internutredning underkänns av den rättsliga expert polisen anlitat.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Professor Dennis Töllborg fick i våras i uppdrag från Polismyndigheten i Västra Götaland att utreda hur man på ett bättre sätt kan hantera anmälningar mot polisanställda.

  Bakgrunden var den omfattande kritik som riktats mot internutredningen efter Johan Liljeqvists död den 26 april 2008.

  På måndagen lämnar Töllborg en delrapport som kan få uppdragsgivarna att sätta frukostkaffet i halsen.

  Töllborg skopar ut den nuvarande ordningen som innebär att polisen utreder sig själv. Det strider mot såväl Europakonventionen som Europadomstolens praxis.

  Organ som utreder anmälningar mot poliser ska vara oavhängiga, självständiga, effektiva, offentliga och involvera offren.

  På alla fem punkter dömer Dennis Töllborg ut det svenska systemet.

  Fallet Liljeqvist ett exempel

  Fallet Johan Liljeqvist tjänar som exempel. Han greps av polis efter midnatt natten till den 20 april för två år sedan, belades med handfängsel och fördes medvetslös till sjukhus där han lades i respirator som stängdes av den 26 april.

  Den 25 april inleddes en förundersökning om eventuellt tjänstefel.

  I en ”tidslinje” visar Töllborg vad internutredningen fokuserade på: Den första månaden hördes Johans flickvän och kompisar om han tog droger eller var våldsam. Det vill säga de ”söker en förklaring hos Johan om varför det gick som det gick”. Först mer än ett halvår senare hölls förhör med de poliser som var först på plats efter larmanrop och våren 2009 förhördes de piketpoliser som transporterade in Johan till sjukhuset. Förhören med poliserna inriktades ”på det motstånd Johan gjorde och hans allmäntillstånd i piketen på väg till sjukhuset”. Våren 2010 förhördes sjuksystrar och den läkare som tog emot Johan på sjukhuset.

  Töllborg framhåller att utredningar om anmälningar mot polismän inte bara måste genomföras snabbt. Han skriver också att det inte är ”möjligt för den utredande att producera professionella utredningar med kvalitet när den utredande ingår i ett fysiskt, socialt eller professionellt nätverk med den utredde”.

  På kort sikt föreslår han en rad nya rutiner. Bland annat att alla polisingripanden som lett till död eller svår kroppsskada ska anmälas. De inblandade poliserna ska omedelbart avskiljas från tjänsten, varandra och höras individuellt om vad som hänt. Teknisk undersökning måste göras av de platser som kan kopplas till händelsen. Vittnen ska förhöras inom tolv timmar och utredningen presentera sitt resultat inom en vecka.

  Bör ha akademisk examen

  På längre sikt vill han bland annat att utredningar av poliser ska skötas av en myndighet som står fri från polisen, åklagarväsendet och domstolarna. Han vill också att den som antas till polishögskolan åtminstone ska ha en akademisk grundexamen ”i vilket ämne som helst”.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.