Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Till skillnad mot på fängelser tillbringar häktade nästan all sin tid instängd i ett litet rum. Sverige har återkommande kritiserats för långa häktningstider som blir en form av isolering. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Utredare: Stopp för barn i häkte

Sveriges hårt kritiserade häktningar ska bli mer humana, enligt kommande förslag. Bland annat ska brottsmisstänkta barn i framtiden inte hållas i häkten.

Utredningen är inte klar än men på ett seminarium anordnat av Kriminalvården berättade regeringens utredare Inger Söderholm på fredagen att man kommer att föreslå att häktade barn hålls på så kallade SIS-hem i stället för på häkten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

SIS står för Statens institutionsstyrelse och har i dag bland annat till uppgift att verkställa sluten ungdomsvård.

-SIS-barnhem vet hur man tar hand om barn och man har lärare, sade Söderholm under seminariet.

Hemmen har också en högre personaltäthet än vad häktena har.

Maxtider i häkte

Sverige har upprepade gånger utsatts för hård internationell kritik för att barn hålls häktade i isolering. I regeringsuppdraget ingår att komma med förslag på alternativa lösningar för barnen och att få bukt med de långa svenska häktningstiderna som man också återkommande fått hård kritik för - bland annat från FN och Europarådets tortyrkommitté.

När det gäller häktningstiderna kommer utredning att föreslå tidsfrister för såväl barn som vuxna. Exakt hur de ska sättas kan Inger Söderholm inte svara på i dag, men principen ska vara att ingen ska kunna sitta häktad längre än en viss tid, om det inte finns särskilda skäl för det. Ett sådant exempel skulle kunna vara terrormål.

Undantag för barn

Även när det gäller barn i häkte ska det gå att göra undantag.

-Exempelvis när det finns stor risk för fritagning fungerar det inte med SIS-barnhemmen. Men om barnen är på vanligt häkte ska de ha rätt till mänsklig kontakt minst fyra timmar per dag, sade Söderholm.

Utredningen i sin helhet ska vara klar i augusti och kommer att bygga på förslag som innebär förbättringar utifrån de förutsättningar som nu råder. Inger Söderholm konstaterade att dagens häkten är "ganska omänskliga miljöer".