Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Utredare avråder från civilkuragelag

Att inte hjälpa någon som befinner sig i uppenbar livsfara bör kunna straffas med böter eller fängelse i högst två år, föreslår en utredning.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men utredaren avråder samtidigt regeringen från en "civilkuragelag".

I många länder, bland annat i våra nordiska grannländer, finns det en lag om att man måste gripa in och hjälpa nödställda. Handlingspliktsutredningen har haft i uppdrag att se över om Sverige behöver en sådan lag, och lägga fram ett förslag till lagstiftning.

Utredaren Olle Abrahamsson, rättschef på justitiedepartementet, lämnar på fredagen betänkandet till justitieminister Beatrice Ask. Samtidigt som han presenterar ett möjligt lagförslag så avråder han regeringen från att införa en sådan lag.

I de länder där sådan lag finns har den fått knappt märkbar effekt. De som inte griper in och hjälper till skulle inte ändra sitt beteende om det vore straffbart. Det är dessutom risk att viljan att vittna minskar om folk riskerar att åtalas för att inte ha hjälpt en nödställd, säger han till Dagens Nyheter.

Han påpekar också att studier från USA visar att det är fler som dör i försöken att rädda nödställda, än som räddas till livet.