Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Hackargruppen The Equation Group har utvecklad en ny form av skadlig kod som helt tar över din hårdisk.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Utpressning på nätet växer snabbt

  Bara under första kvartalet kapades trekvarts miljon datorer världen över. "Kidnapparna" kräver en lösesumma för att låsa upp dem. Ett ännu större hot har dock dykt upp i år - skadlig kod som helt tar över kontrollen av din hårddisk.

  Enligt Intel Security kapades fler datorer under första kvartalet i år än under hela 2014. 35 procent av intrången drabbade datorägare i Europa.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  I Sverige är det mest kända exemplet på den aktuella formen av skadlig programvara det så kallade polisviruset där brottslingarna påstår att datorn stängts av en myndighet på grund av att ägaren gjort något otillbörligt på nätet och därför måste betala "böter" för att åter få tillgång till datorn.

  Ny skadlig kod

  På senare tid har det dock dykt upp fall där brottslingarna inte ens orkar leka poliser. Betala om du vill ha tillbaka innehållet på din dator, är det raka beskedet.

  Men IT-brottslingarna utvecklar ständigt tekniken och i år har en ny form av skadlig kod, malware, dykt upp. Den tros vara skapad av hackergruppen The Equation Group som anklagas för minst 500 angrepp i 42 länder. Via nätfiskelänkar attackeras hårddiskens styrprogram.

  -Det mest skrämmande är att när detta malware tagit sig in i en hårddisk finns inget sätt att bli av med det - ingen säkerhetsprogramvara som hjälper, inte ens att formatera om hårddisken. Det enda sättet att stoppa det är vid själva intrånget, säger Christoffer Callender, säkerhetsexpert på Intel Security.

  Att skydda sig

  Än så länge har den nya typen av attacker bara riktats mot företag och myndigheter, påpekar han.

  -Men när teknologin finns kommer den också gradvis att bli billigare och mer tillgänglig för kriminella att använda sig av, och det är en utveckling som kan gå snabbt. Så även om det inte är ett konkret hot i dag är det lämpligt att förbereda sig på att det kan bli det, säger Christoffer Callender.


  FAKTA: Skadlig kod

  Det finns olika sorters skadlig kod, malware. Ett exempel är ransomware som låser datorn och där brottslingarna begär en lösesumma för att låsa upp den. I andra fall kan datorn kapas och, utan ägarens vetskap, användas för att sprida skräpmejl. Ett tredje exempel är skadlig kod som gör det möjligt att övervaka datorn och stjäla lösenord och kontokortsnummer.

  Den nya sortens skadlig kod från hackergruppen The Equation Group riktas mot hårddiskens styrprogram. Det innebär att varken formatering eller ominstallation av operativsystemet hjälper. Koden måste stoppas innan den når datorn.

  Som med all annan malware gäller det att vara extremt försiktig med länkar från okända avsändare. På företag bör man också vara försiktig med inkommande usb-minnen och cd-skivor. En viktig säkerhetsåtgärd är att kontinuerligt uppdatera operativsystem, säkerhetsprogram och annan programvara.