Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Utpekad nazist kan ta plats i kommunfullmäktige

Sverigedemokraten Patrik Ehn väntas komma in i kommunfullmäktige i Göteborg. Enligt tidningen Expo har Ehn gamla nazistkopplingar.

Minst två av de sverigedemokrater som väntas ta plats i landets kommunfullmäktige har nazistkopplingar. Det menar den antirasistiska tidningen Expo. En av SD-politikerna som pekas ut är från Västsverige.

Några Sverigedemokrater med nazistkopplingar har med stor sannolikhet blivit invalda eller omvalda i flera kommunfullmäktige, enligt Alexander Bengtsson på den antirasistiska tidningen Expo.

Detta med reservation för att ett slutresultat inte finns och att personval kan påverka utgången.

Patrik Ehn, som var medlem av Nordiska rikspartiet på 1980-talet, väntas komma in i kommunfullmäktige i Göteborg. Ehn, vice ordförande i partidistriktet, väntas ta över som SD-gruppledare i Göteborg när Mikael Jansson blir riksdagsledamot.

I en intervju med Svenska Dagbladet förra året dementerade Patrik Ehn att han skulle ha haft nazikontakter. Han sa till Svd.se att han ”aldrig sett sig själv som antisemit” och att han anslöt sig till Nordiska rikspartiet och Föreningen Sveriges Framtid för att han var antikommunist.

"Självfallet ska vi utreda"

Anna-Lena Lodenius, journalist och expert på främlingsfientliga grupper, betvivlade Ehns dementi.

"Det är inte trovärdigt alls. Antisemitismen är ju grundbulten i nazistiska organisationer. Det är helt omöjligt att vara med i den typen av rörelser utan att vara antisemit", sa hon till Anna-Lena Lodenius till SvD.se.

SD:s pressekreterare Erik Almqvist kommenterar:

– Det är svårt att verifiera den här informationen rent generellt i och med att den till stor del kommer från kriminella vänsterextrema grupper och det är bara deras ord att gå på, säger SD:s pressekreterare Erik Almqvist.

Han hävdar att Antifascistisk aktion, Afa, gett uppgifter om SD-medlemmar till Expo efter flera dataintrång.

– Självfallet ska vi utreda de anklagelser som finns om det finns någonting att gå på. Och gör man någonting som bryter mot partilinjen, att man är ideologiskt avvikande, då är det så klart allvarligt. Vi accepterar inte att man hyser odemokratiska åsikter till exempel, men vi kan inte gå på uppgifter från våra mest hatiska ideologiska motståndare som attackerar oss fysiskt med terroristmetoder.

"Gediget journalistiskt arbete"

Att uppgifterna kommer från Afa eller liknande grupper förnekas av Alexander Bengtsson på Expo. Han säger att de bygger på gediget journalistiskt arbete, men att man i övrigt måste hänvisa till källskyddet.

En annan SD-politiker som pekas ut av Expo är Thomas Holmberg som ser ut att få en plats i Vimmerby kommun.

– Han donerade pengar till Svenska motståndsrörelsen för fyra år sedan, säger Alexander Bengtsson på Expo.

Expo hävdade före valet att åtminstone 45 personer med kopplingar till vit makt-miljöer kandiderade för SD till olika kommunfullmäktige. Hur många av dessa som kommit in är ännu oklart.

Partiets presschef Mattias Karlsson bedömde då att 90 procent av Expos uppgifter var "rent trams eller omöjligt att bevisa".

– Enstaka rötägg går nog inte att undvika, men skulle det visa sig att några av de här grova sakerna stämmer så ska de ut med huvudet före, sade Karlsson.

Mest läst