Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Plan mot himlen_1886522_1024 x 683 standard_2014327
De sju amerikanska planen fångade på bild över hallandskusten på lördagen.

Utländskt stridsflyg korsar Sverige

Ett stort antal stridsflygplan som plötsligt kom in från havet över den svenska västkusten har fått oroliga människor att kontakta GP på lördagseftermiddagen.

Sex jaktplan i en pilformation runt ett större plan i mitten sågs vid 13-tiden komma in västerifrån över Kattegatt och den halländska kusten strax norr om Falkenberg och fortsätta vidare in över Sverige.

- Det stämmer, det är brittiska plan, sex stycken F16 och någon form av transportplan på väg till Bodö i Nordnorge och Nato-övningen Cold Response som började i torsdags, säger Tony Remes, informatör på Försvarsmakten.

- De hade sedan länge tillstånd att passera igenom Sverige, för övningen Cold Response har ju planerats i något år. Sverige har 2 000 egna deltagare och eget flyg med i övningen, säger Försvarsmaktens informatör till GP.

Varför flyga in över Sverige om man ska från England till Nordnorge?

- Det vet jag inte. Men sedan de kommit in över Sverige ska planen hålla en huvudsakligen nordlig kurs. Kanske att man vill öva att plan kommer in i övningsområdet från ett visst håll, säger Tony Remes.

Mest läst