Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Plan mot himlen_1886522_1024 x 683 standard_2014327

De sju amerikanska planen fångade på bild över hallandskusten på lördagen. Bild: Läsarbild

Utländskt stridsflyg korsar Sverige

Ett stort antal stridsflygplan som plötsligt kom in från havet över den svenska västkusten har fått oroliga människor att kontakta GP på lördagseftermiddagen.

Sex jaktplan i en pilformation runt ett större plan i mitten sågs vid 13-tiden komma in västerifrån över Kattegatt och den halländska kusten strax norr om Falkenberg och fortsätta vidare in över Sverige.

- Det stämmer, det är brittiska plan, sex stycken F16 och någon form av transportplan på väg till Bodö i Nordnorge och Nato-övningen Cold Response som började i torsdags, säger Tony Remes, informatör på Försvarsmakten.

- De hade sedan länge tillstånd att passera igenom Sverige, för övningen Cold Response har ju planerats i något år. Sverige har 2 000 egna deltagare och eget flyg med i övningen, säger Försvarsmaktens informatör till GP.

Varför flyga in över Sverige om man ska från England till Nordnorge?

- Det vet jag inte. Men sedan de kommit in över Sverige ska planen hålla en huvudsakligen nordlig kurs. Kanske att man vill öva att plan kommer in i övningsområdet från ett visst håll, säger Tony Remes.

Mest läst