Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Utländsk arbetskraft utnyttjas

Oseriösa svenska företag missbrukar de nya reglerna för friare arbetskraftsinvandring. Upprörande, anser LO:s ordförande.

Exempel på hur de nya reglerna missbrukas är bland annat att svenska arbetstillstånd säljs utan att något arbete erbjuds – och pengarna går rakt ned i fickan på dessa företagare, skriver Dagens Nyheter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Migrationsminister Tobias Billström (M) har i ett uttalande sagt sig ta uppgifterna på stort allvar. Han anser dock att fackförbunden bör ta sin del av ansvaret.

– Och jag har för avsikt att kalla till mig arbetsmarknadens parter för att höra hur de ser på den här situationen, säger Billström.

LO-basen upprörd

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin säger sig vara mycket upprörd och kräver, med adress till Billström, att den tillståndsprövning som tidigare gjordes av behovet av utländsk arbetskraft omedelbart ska återinföras, antingen i Arbetsförmedlingens eller Migrationsverkets regi.

– Det är det minsta man kan göra med tanke på att enskilda individer far så illa, det visar på en fullständig okänslighet för den enskilda individen om man inte gör det, säger hon.

– Alla de farhågor vi hade när vi svarade på remissen kring den här lagstiftningen har slagit in. Det handlar inte om att vi inte vill ha någon arbetskraftsinvandring utan att vi var oroliga för att människor ska utnyttjas.

Billström var väl medveten om att det fanns en stor risk att ta bort tillståndsprövningen, enligt LO-ordföranden.

– Nu när all vår oro besannas säger han att det beror på facket. Det är cyniskt.

"Arbetar sju dagar i veckan"

Facket försöker ta sitt ansvar, hävdar hon.

– Men vi kan inte ta vårt ansvar om det inte finns ett rimlig lagstiftning och ett rimligt myndighetsansvar.

På Hotell- och restaurangfacket har man märkt av problemen och försökt att hjälpa människor som drabbas.

"Vi kommer i kontakt med människor som arbetar tolv timmar om dagen, sju dagar i veckan, inte sällan med en månadslön på 2 000–3 000 kronor. Protesterar de eller vänder sig till facket blir de uppsagda och förlorar sin rätt att vistas i Sverige. Det system som regeringen byggt upp gör att arbetsgivaren i princip är den som avgör om du får stanna eller inte. Vem protesterar då mot taskiga arbetsvillkor och utebliven lön", skriver förbundsordförande Ella Niia på fackets hemsida.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.