Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Uteslutne Ehn sitter kvar

  Sverigedemokraternas regiongrupp i Västra Götaland uppmanar Patrik Ehn, som i dagarna uteslöts ur partiet, att lämna sin stol i regionfullmäktige. Detsamma gäller politiske sekreteraren Daniel Rondslätt - men både han och Ehn vägrar.

  -Platsen är Sverigedemokraternas, sedan är det upp till Patrik att ta ett beslut, säger Lars Hansson, tillförordnad gruppledare för SD i regionen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Enligt Hansson var beslutet under gårdagens gruppmöte enhälligt. Ehn uppmanas att lämna sina politiska poster och ställa sin stol i regionfullmäktige till partiets förfogande.

  Men Patrik Ehn tänker sitta kvar på sina mandat i Göteborgs kommunfullmäktige och Västra Götalands regionfullmäktige.

  -Men jag har inte för avsikt att obstruera partiets kommunala och regionala arbete, säger Ehn till TT.

  Mötet uppmanade samtidigt Daniel Rondslätt, fullmäktig och politisk sekreterare i regionen och även han utesluten, att ställa sin plats till förfogande. Men han tänker inte följa uppmaningen.

  -Det är ingenting jag kommer att göra å det snaraste. Jag sitter kvar tills vidare, säger Rondslätt.

  Rondslätt är anställd som politisk sekreterare av Västra Götalandsregionen till och med årsskiftet 2014/15. Om SD inte vill att han ska arbeta för partiet kommer han att få arbetsuppgifter av regionen.

  -Anställningen kommer jag givetvis att fullfölja, säger Rondslätt.

  TT: Vad har du fått för förklaring till din uteslutning?

  -Anklagelsepunkten är att jag skulle ha uppträtt illa i regionfullmäktige. Men det bestrids av fullmäktiges presidium. De har till och med gått ut offentligt om att de inte haft anledning att anmärka på någon alls från något parti under denna mandatperiod, säger han.

  Det finns ett stort missnöje mot uteslutningen av Rondslätt, berättar Michael Andersson, regionfullmäktig och lokal partiordförande i Mölndal.

  -Man kan springa omkring med järnrör och få stanna i partiet, samtidigt tar de Daniel på svaga indicier. Det är många som inte gillar toppstyrningen och de dubbla måttstockarna. Det känns som om det är skillnad på folk och folk, om man är kompis med Åkesson eller inte, säger han till TT.

  För egen del siktar Patrik Ehn nu mot Europa.

  -Sverigedemokraterna har ett svagt intresse för Europafrågor och dåligt utvecklade kontakter på kontinenten. Ungdomsförbundet däremot vårdar sina europeiska relationer väl, och det är glädjande att se. Mitt politiska arbete kommer att ha ett europeiskt fokus framöver, säger Ehn.

  Han vill dock inte säga något om vilken organisation han eventuellt ska företräda, eller i vilka forum han vill delta.

  TT: Är EU-parlamentet målet?

  -Jag vill inte säga mer i dag. Du får dra dina egna slutsatser.

  Patrik Ehn vill inte peka ut något parti utomlands som Sverigedemokraterna borde samarbeta med. Men han ser ungdomsförbundet SDU som ett föredöme.

  -De har framförallt väldigt goda kontakter med FPÖ, det österrikiska frihetspartiet, och även med belgiska Vlaams Belang.

  Han tycker att Sverigedemokraterna är "lite ängsliga" i förhållande till andra partier i Europa.

  -Jag tror att det beror på vilka som leder partiet respektive ungdomsförbundet. Många i ungdomsförbundet är utbildade och språkkunniga, och har liksom jag bott utomlands. De har en helt annan världsvana än partiledningen, säger Patrik Ehn.