Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
sy6227aa.jpg

Utbrott stänger isländskt luftrum

Den isländska vulkanen Grimsvötn har fått ett utbrott. Delar av det isländska luftrummet har därför stängts. Flyg till och från Island har försenats eller ställts in.

Grimsvötn ligger under isen i Europas största glaciär Vatnajökull. Askmolnet från utbrottet har nått två mil upp i luften och kan ses från huvudstaden Reykjavik.

I Sverige har en flygning till Island ställts in, ett plan från Iceland Air som skulle ha kommit från Reykjavik och landat på Arlanda flygplats klockan 21.20 på söndagen för att sedan gå tillbaka till Reykjavik klockan 22.20. På Kastrup är det också förseningar och inställda från och plan till Reykjavik.

-Vi håller kontakt med Luftfartsverket som har ansvaret för luftrummet. Vi håller även kontakt med Keflavik på Island. Flygbranschen är på tå och har tät kontakt, säger Susanne Rundström, pressjour på statliga flygplatsbolaget Swedavia.

Ett möte hålls i eftermiddag med olika instanser inom flygväsendet.

-Varje utbrott kan pågå rätt så länge, eller bli ganska kortvarigt - det är väldigt svårt att förutse. Men om det håller sig på den här nivån i flera dagar kan det bli problematiskt om vindarna blåser mot Europa, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet.

I april i fjol lamslogs flygtrafiken i över Europa i en vecka på grund av askmolnet från utbrottet från den isländska vulkanen Eyjafjallajökull.

Enligt isländska tidningen Visirs nätupplaga ska munskydd och skyddsglasögon delas ut till de närboende runt vulkanen.

Grimsvötn hade senast ett utbrott 2004. Vid vulkanens utbrott 1998 trasade smältvatten från glaciären sönder vägar och rev med sig broar på sin väg mot havet.

14 april 2010: Eyjafjallajökulls andra utbrott som stängde hela Europas luftrum
21 mars 2010: Eyjafjallajökulls första utbrott med evakueringar och flygplatsstängningar på Island som följd.
November 2004: Grimsvötn får ett utbrott
Februari-mars 2000: Islands mest kända vulkan Hekla får ett utbrott
September-oktober 1998: Grimsvötn får ett utbrott. Smältvatten från glaciären ovanför vulkanen trasar sönder vägar och river med sig broar på sin väg mot havet. (TT-AFP)

Eyjafjallajökull hade inte haft några utbrott sedan 1823 när vulkanen den 21 mars förra året vaknade till liv igen.
Hundratals islänningar evakuerades och flygplatser på Island stängdes.
Den 14 april kom ett andra utbrott. Då började vulkanen spy ut stora mängder aska som steg till 10 kilometers höjd.
Mellan den 15 och 22 april fick stora delar av Europas luftrum stängas. Som värst var situationen helgen den 17-18 april, då nära 80 procent av flygningarna var inställda.
Askproduktionen avtog sedan och plymen var inte mer än några kilometer hög. Den 23 april återgick flygtrafiken i Europa till i stort sett normala nivåer.
Källa: Eurocontrol (TT)

Mest läst