Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Utbredd fattigdom i Europa

  Miljoner människor har gått från välstånd till fattigdom i Europa som upplevt den värsta ekonomiska krisen på 60 år, skriver Röda Korset i en ny rapport.

  De humanitära konsekvenserna kommer att bli långvariga med social utslagning och stor oro för framtiden. Det ger grogrund för ökad främlingsfientlighet och extrema åsikter.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Rapporten bygger på erfarenheter från 42 europeiska länder. I 22 av länderna har andelen människor som är beroende av Röda Korsets matbistånd ökat med 75 procent mellan 2009 och 2012. 3,5 miljoner människor köar i dag för att få mat. 43 miljoner i Europa kan inte äta sig mätta varje dag och för första gången i modern tid tvingas barn i Europa leva under svårare förhållanden än sina föräldrar.

  Rapporten bygger på erfarenheter från nationella Rödakors- och Rödahalvmåneföreningar. Jämfört med en första rapport från oktober 2009 har läget försämrats dramatiskt. De redan utsatta har drabbats ännu hårdare och en stor del som tillhört en arbetande medelklass har dragits med i krisen. 120 miljoner människor i Europa lever i riskzonen för fattigdom enligt EU:s statistikbyrå Eurostat.

  Om situationen i Sverige skriver Röda Korset att i dagsläget finns cirka 35 000 personer i landet utan uppehållstillstånd. Man noterar också att lagändringen från den 1 juli i år, som ger även papperslösa immigranter rätt till sjukvård, är ett steg i rätt riktning. Samtidigt har krisen i Europa lett till att ett stort antal personer nu söker sig till Sverige med förhoppningen om att få jobb. Många av dem lever nu på gatorna utan att kunna försörja sig själva.