Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Utbildningarna som ger hög lön

Onsdagen är sista dagen för universitetsansökningar till höstterminen. Många söker sin drömutbildning utan tanke på hur arbetsmarknaden ser ut.

En aspekt i ansökningen kan vara att hitta en utbildning med låg antagningspoäng som ger ett yrke med hög lön. I så fall ska man satsa på att utbilda sig till matematiker, präst eller kemist.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Detta enligt en undersökning som det finansiella rådgivningsföretaget Max Matthiessen har gjort. För andra året i rad har de jämfört 30 utbildningars antagningspoäng med vilken medellön som en utbildad person hade, enligt SCB:s lönestatistik från 2013.

Matematiker hade en låg intagningspoäng, ett gymnasiebetygssnitt på 16,48 med en medellön på 54 100 kronor. I realiteten var antagningströskeln ännu lägre då alla som sökte programmet kom in på många lärosäten. Prästyrket hade en intagningspoäng på 12,8 och en medellön på 38 300 kronor. Läkare hamnar på fjärde plats, trots en hög intagningspoäng, vilket vägs upp av en hög lön, 60 000 kronor i medellön.

I andra änden av rankingen återfinns sjukgymnast med 28 100 kronor i lön, tandhygienist 27 000 i månaden och logoped med 30 400 kronor. Tre utbildningar som har en relativt hög intagningspoäng och en relativt låg lön.

– Det vi har kunnat se är att det inte finns någon relation mellan hur populär en utbildning är och lönenivån i yrket – utan nästan en omvänd relation. Många utbildningar är populära, inte utifrån en lönenivå utan i stället vad man vill jobba med, säger Anders Aronsson, analyschef Max Matthiessen.

Undersökningen har inte tagit hänsyn till hur svår utbildningen är, eller att det är olika svårt att komma in på olika lärosäten. Inte heller hur arbetsmarknaden ser ut för yrkena. Enligt statistik från Arbetsförmedlingen är matematiker, statistiker och präster eftertraktade på arbetsmarknaden i dag. Men efter flera stora varsel inom läkemedelsbranschen är efterfrågan på kemister i dag liten. I andra änden av spektrumet är det i dag en balanserad efterfrågan på sjukgymnaster och logopeder och tandhygienister efterfrågas.

Om man sitter och funderar på vad man ska söka för utbildning, vad ska man tänka på?

– Man bör fundera över och ha en grunduppfattning om vad man vill studera, men även analysera lite längre. Hur ser arbetsmarknaden ut, hur är löneläget och vilka arbetsmöjligheter finns? Sedan kanske kompromissa lite mellan önskemål och den potential som finns, säger Anders Aronsson.

Han är noga med att påpeka att listan inte är något som man ska ha som ensam riktlinje vid ansökan. Man ska i stället göra en full bedömning av arbetsmarknaden och sedan matcha det mot sina egna mål och visioner med arbetslivet.

– Har man svårt att välja finns breda utbildningar där man senare kan inrikta sig. Så fundera på vilket område man är intresserad av. Exempelvis naturvetenskap eller ekonomi som sen ger möjlighet till att specialisera sig mer, säger Anders Aronsson, analyschef Max Matthiessen.

Fakta: Utbildningar som ger hög/låg lön

De fem utbildningar som är enklast respektive svårast att komma in på i korrelation med den medellön som yrket ger. Där matematiker är enklaste programmet att komma in på som ger högst lön.

1. Matematiker/statistiker

2. Präst

3. Kemist

4. Läkare

5. Systemvetare

26. Arbetsterapeut

27. Meteorolog

28. Logoped

29. Tandhygienist

30. Sjukgymnast

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.