Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Utan vinst ingen valfrihet

  Vinst för att utveckla verksamheter men också för att locka nytt kapital till välfärdssektorn.

  Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

  Vinster och vinstuttag i den offentligt finansierade sektorn (vård, skola och omsorg) skall "avsevärt begränsas", beslöt Socialdemokraterna på sin partikongress i april. Sker detta genom tydliga kvalitetskrav, kompetenta kommunala upphandlingar och löpande kontroll av verksamheterna, där samtliga vårdgivare, privata som ideella och kommunala, konkurrerar på lika villkor, är allt i sin ordning.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Men Socialdemokraterna vill lagstifta och detaljreglera med den kommunala verksamheten som norm. Då är inte allt i sin ordning.

  Vinstdebatten har hamnat väldigt snett eftersom den nästan enbart handlat om påstådda och verkliga missförhållanden. Sällan diskuteras vinst som en nödvändig förutsättning. I går gjorde dock Stefan Nilsson, direktor för Ersta diakoni, detta i Expressen. Ersta diakoni bedriver sjukvård och socialt arbete på ideell grund utan privata vinstintressen. Ändå är vinst en nödvändig förutsättning, påpekar Nilsson:

  "Ett generellt vinst- eller överskottstak skulle omöjliggöra större investeringar av dyr röntgenutrustning, satsningar på forskning och utveckling av nya verksamheter".

  Men vinst behövs inte enbart för att det skall finnas pengar att återinvestera i verksamheten. Vinst behövs också för att locka nytt kapital till välfärdssektorn. En kommun som vill bygga en skola eller ett äldreboende låter skattebetalarna stå för investeringskostnaderna. Privata och ideella företag, som Ersta diakoni i Stockholm och Bräcke diakoni i Göteborg, måste finna andra pengar.

  Privata företag kan vända sig till banker och investerare, vilket förutsätter att dessa får utdelning (vinst) på satsade pengar. Ideella företag måste lita till egna vinster och donationer.

  Samtidigt med att vinster och vinstuttag "avsevärt begränsas" vill Socialdemokraterna att "mångfald och valfrihet garanteras". Då räcker det inte, skriver Stefan Nilsson, "med att hänvisa till att ideella organisationer teoretiskt kan ta denna roll".

  Ideella företag har en viktig uppgift i välfärdssektorn. Men verklig mångfald och valfrihet i välfärden förutsätter privata företag vilket i sin tur förutsätter vinst, vinstutdelning och frihet att utveckla verksamheterna i stället för tvång att kopiera kommunens vård, skola och omsorg.

  GP 25/6 -13