Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Utan tillväxt stannar utvecklingen

Ekonomisk tillväxt är tack och lov ingen myt, utan en välkommen realitet som är en förutsättning för att fortsätta finansiera vår välfärd och de nya miljölösningar som världen efterfrågar, skriver Lars Hjälmered och Martin Wannholt (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Miljöpartiets Kia Andreasson och Birgitta Losman skriver i sin replik att Moderaterna är fast i en myt om evig tillväxt.

Ekonomisk tillväxt är tack och lov ingen myt, utan en välkommen realitet som är en förutsättning för att fortsätta finansiera vår välfärd och de nya miljölösningar som världen efterfrågar. Utan ekonomisk tillväxt stannar forskningen och teknikutvecklingen, vilket innebär att omställningen till ett hållbart Göteborg också stannar av.

Att motverka inflyttning till Göteborg är att motverka tillväxt. Är det Miljöpartiets lösning på miljöproblemen?

Andreasson och Losman skriver att de vill slå vakt om den natur vi har och återställa dess livskraft. Däremot förklarar de inte hur det ska gå till. Alliansens miljöpolitik som går ut på att koppla ett pris till utsläppen har visat sig vara mycket effektiv. Vi kan krona för krona, gram för gram, redovisa hur vi planerar att minska utsläppen med 40 procent till 2020.

Vi har redan nu visat att utsläppen har minskat med nio procent, samtidigt som vi har haft en tillväxtökning på 44 procent. Tillväxt och miljöarbete går alltså hand i hand.

Nej, vi vill inte flytta utsläppen någon annanstans. I stället vill vi exportera smarta miljölösningar som kompetenta forskare har arbetat fram (förhoppningsvis i Västra Götalandsregionen). Redan nu arbetar vi mot nästa steg: att få fler transportsektorer som flyget och sjöfarten att bära sina egna kostnader inom ramen för EU:s utsläppshandelssystem. Eftersom klimatutmaningen är global satsar också alliansregeringen på klimatinsatser både i Sverige och utomlands. Till exempel finansierar vi gröna tekniklösningar i fattiga länder, för att minska skadliga utsläpp.

Till sist hävdar skribenterna att vi saknar en strategi för att skydda våra hav. Det är inte sant. Från att ha varit en obetydlig budgetpost i de rödgrönas satsningar har alliansregeringen ökat anslaget till en miljard kronor för att skydda och återställa våra hav. Förutom havsmiljön prioriterar Alliansen klimatfrågan, biologisk mångfald och för en kamp för en giftfri vardag.

Inget av ovanstående hade varit möjligt utan tillväxt. Inget av ovanstående är möjligt med Miljöpartiets politik.

Lars Hjälmered (M)

riksdagsledamot, ansvarig miljö- och klimatfrågor

Martin Wannholt (M)

kommunalråd i Göteborg, miljö, trafik och statsbyggnad

Mest läst