Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  USA:s krig i Irak över

  De sista amerikanska soldaterna lämnade natten till torsdagen Irak. Oron är stor för det vakuum som uppstår. USA:s bidrag till stabiliteten ska nu ske med civila insatser, diplomati - och privata säkerhetsföretag.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  I stället inleds nu "Operation New Dawn" - Operation Ny Gryning - i Irak. President Obama har därmed uppfyllt löftet att avsluta den stridande fasen.

  Kvar blir 50 000 soldater - ytterligare 6 000 ska resa hem före 1 september - som övergår till rådgivning och utbildning. Men försvarshögkvarteret Pentagon överlämnar ansvaret till amerikanska UD och dess talesperson Philip Crowley säger att USA:s långsiktiga åtagande i Irak står fast.

  UD:s lott att få civilsamhället i Irak att fungera är en mäkta svår uppgift. Vita huset räknar med att omkring 2 400 ambassadtjänstemän ska hjälpa Irak att bli en fredlig och fungerande demokrati. Förutom ambassaden i Bagdad bygger USA helt nya beskickningar i Mosul och Kirkuk.

  Men USA:s civila insatser måste skyddas - och USA:s regering väljer det kontroversiella beslutet att hyra in privata säkerhetsföretag och konsulter för att få beskydd. Antalet privata säkerhetsanställda ska enligt planerna fördubblas till upp emot 7 000. Dessa ska skydda ambassader och andra amerikanska intressen, söka efter vägbomber och andra terroristaktiviteter och till och med flyga förarlösa drönarplan. Dessutom ska de kunna agera som insatsstyrkor vid oroligheter.

  Amerikanska privata säkerhetsstyrkor har anklagats för brutala metoder och mord på civila i både Irak och Afghanistan. Och många irakier befarar att våldet åter ökar när trupperna ersätts av civila tjänstemän.