Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Vårdreform
In i det sista demonstrerade man för båda sidorna inför beslutet i Vita huset om vårdreformen.

USA närmare historisk vårdreform

Allt pekar på att Demokraterna lyckas få ihop tillräckligt många röster för att få igenom det historiska förslaget till ett nytt sjukförsäkringssystem i USA. I kväll fick man med sig en grupp abortmotståndare inom partiet som tidigare hotat att rösta emot president Barack Obamas reformförslag.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Partiets främste abortförespråkare Burt Stupak bekräftade att han hade träffat en överenskommelse med Vita huset om att inga statliga pengar ska gå till aborter.

-Jag har glädjen att meddela att vi har en överenskommelse, sade Burt Stupak till journalister, som vid sin sida vid tillkännagivandet hade en mindre grupp av personer inom det Demokratiska partiet som tidigare motsatt sig Barack Obamas sjukförsäkringförslag.

Uppenbarligen avsåg dessa nu att rösta ja till förslaget.

Redan innan överenskommelsen var optimismen stor.

-Vi har rösterna. Det blir en historisk dag i dag, sade John Larson, demokratisk toppledare till tv-programmet "This Week" på söndagen - samma dag som omröstningen i representanthuset skulle äga rum.

Men Demokraternas ledare i representanthuset Steny Hoyer, samme man som i lördags uppgav att allt var klart och att man "har rösterna som krävs", var mer försiktig.

-Det finns fortfarande ledamöter som håller på och bestämmer sig, men vi tror att det kommer att bli 216 röster.

För Demokraterna gäller det få med sig 216 av partiets 253 ledamöter i representanthuset för att förslaget ska gå igenom.

Även Debbie Wesserman Schultz, också hon framstående demokrat i representanthuset, garderade sig innan omröstningen.

-Vi har inte spiksäkert 216 än, sade hon till tv-programmet Fox News.

Det var omöjligt att bedöma om den ökade försiktigheten var ett uttryck för att det faktiskt inte var klart, eller om den var en del av det avancerade politiska spel som alltid föregår en viktig omröstning.

Republikanerna vädrade i alla fall genast morgonluft.

-De har inte rösterna än. Den här kampen är inte över, sade den republikanske ledaren i representanthuset John Boehner till tv-bolaget NBC.

Republikanerna utgår från att om det omtvistade förslaget antas, så kommer det att kosta Demokraterna deras majoritet i kongressen vid nästa val i november. Republikanerna väntas därför inför kongressvalen i november fokusera på att få förslaget återkallat.

För president Barack Obama ligger en enorm politisk prestige i potten. Får han igenom sjukförsäkringsreformen kan han gå vidare från sin mest segslitna inrikespolitiska fråga. Misslyckas han, lär den inhemska kritiken växa ytterligare.

-Det ligger i era händer och det är dags nu för att få igenom en vårdreform för Amerika, och jag är övertygad om att ni kommer att göra det i morgon, sade presidenten i lördags när han i ett passionerat tal peppade sina partikamrater i representanthuset.

Obama
Vårdreform
Mest läst