Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

USA: Homoförbudet i försvaret hävt

USA:s kongress gav på lördagen sitt slutliga medgivande till president Barcak Obamas löfte att häva förbudet för öppet homosexuella att tjänstgöra inom militären.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men det satt långt inne.

Även om röstsiffrorna 65-31 var tydligt klargjorde att den så kallade "fråga inte, berätta inte-lagen nu kan skrotas, så blev debatten inför senatens omröstning bitter.

-Vi kan inte svika dessa patrioter, sade Demokraternas senator Carl Lewin och påminde om att den första amerikanska soldat som skadades allvarligt i kriget i Irak var homosexuell.

Republikanernas John McCain kontrade med att "om inget är trasigt så ska det inte heller lagas", med syftning på att "fråga inte, berätta inte-regeln" i hans tycke fungerat hittills.

Representanthuset hävde för sin del förbudet i onsdags och på lördagskvällen (svensk tid) återstod endast president Obamas underskrift innan den långdragna frågan formellt kunde förpassas till historien.

Åsikterna om förbudet har varit många och en av flera kritiker har varit försvarschefen Mike Mullen.

Enligt Mullen har regeln tvingat unga män och kvinnor att ljuga om sig själva för att kunna försvara landets medborgare.

Och försvarsminister Robert Gates var en av de första att välkomna lördagens besked från senaten.