Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
sy5ce28a.jpg
ABC News visar bilder från det rum i Abottabad där Osama bin Ladin sägs ha mött sitt öde.

USA: DNA-prov bekräftar hans död

Tio års jakt på Usama bin Ladin slutade djupt inne i Pakistan. Världens mest efterspanade man är död. Men frågorna kring hans död lever i högsta grad.

– Rättvisa har skipats, sade en allvarlig president Barack Obama i ett extrainsatt tv-tal natten mot måndagen svensk tid.

Då hade terrornätverket al-Qaidas mytomspunne ledare spårats till ett taggtrådsbefäst och muromgärdat trevåningshus i garnisonsstaden Abbottabad, knappt tio mil från Pakistans huvudstad Islamabad.

Helikoptrar från Afghanistan hade anlänt med en av USA:s främsta elitstyrkor som tagit sig in och gått till attack.

– Efter en eldstrid dödade de Usama bin Ladin och tog med sig kroppen, berättade Obama.

DNA-test

Preliminära resultat av DNA-prover uppges ha visat med stor tillförlitlighet att det var Usama bin Ladin som dödades. Dessutom dödades en kvinna och tre vuxna män, däribland en av Usamas söner.

Vid räden ska bin Ladin också ha identifierats till namnet av en kvinna. Om det var den kvinnan som dödades med honom framgick inte.

57-årige bin Ladin dog av ett skott i huvudet. Tv-kanalen ABC citerade tjänstemän som sade att han hade uppmanats att ge upp, men vägrat. Till Reuters sade en säkerhetskälla å andra sidan att ordern på förhand var specifik:

– Det här var en operation för att döda.

Begravd till sjöss

Mindre än ett halvt dygn efteråt var bin Ladin redan begravd i Arabiska havet, Indiska oceanens vatten mellan Pakistan och Arabiska halvön.

Begravningen skedde på ett amerikanskt hangarfartyg, och de källor som uttalade sig sade att man hade följt muslimsk tradition.

Men varför behövde det gå så fort? Och varför visades inte några officiella fotografier eller andra bevis på den döde? De första bilderna som spreds, via pakistansk tv, avslöjades snabbt som förfalskningar.

Fler viktiga frågor väntade ännu på svar. Hur länge hade bin Ladin kunnat leva obemärkt i Abbottabad, inte långt från Pakistans främsta militärhögskola? Och hade USA-styrkan ens försökt att gripa honom?

Demonstration

I USA var jublet stort bland dem som strömmat ut på gatorna för att fira.

– Vi fick vad vi har önskat under en lång tid och det känns som att det amerikanska folket enades när vi fick höra nyheten, sade Christos Viores på Ground Zero, där World Trade Centers al-Qaidaattackerade tvillingtorn en gång stod.

– Jag är här för att fira att bin Ladin är död och minnas dem som miste livet och familjerna som förlorade många. Det känns ledsamt att stå här, men samtidigt är det skönt att han är död, sade Elisabeth Cornell i folkmassan.

I staden Quetta i västra Pakistan samlades på kvällen drygt tusen människor för att hylla bin Ladin. Demonstranterna, beskrivna som medlemmar av ett religiöst parti, satte enligt vittnen eld på en amerikansk flagga och skrek: "Död åt Amerika!"

Begravningen var också ifrågasatt. En talesman för det sunnimuslimska lärosätet al-Azhar i Kairo framhöll att islam ogillar sjöbegravningar. De ska bara förekomma när de är oundvikliga, som när någon drunknat.

Mest läst