Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Ursäkt till vanvårdade fosterbarn

Datumet spikat för den utlovade upprättelseceremonin för vanvårdade fosterbarn. Ett avslut för vissa, men inte för alla.

– Ursäkten är tänkt att sätta någon form av punkt, vi kan ju inte hålla på i all oändlighet att diskutera de här frågorna, vi måste ju också blicka framåt, säger Anne Skånér, ordförande för Riksförbundet samhällets styvbarn.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ministern ska närvara

Vid ceremonin i Stockholms stadshus den 21 november kommer riksdagens talman Per Westerberg att hålla det officiella upprättelsetalet. Även barn- och äldreminister Maria Larsson (KD), som fick ta emot hård kritik efter att regeringen först sagt nej till ekonomisk kompensation till de drabbade, ska delta.

– Maria Larsson ska närvara och tala vid ceremonin, säger hennes politiskt sakkunnige Göran Holmström.

Det har varit många turer kring hur kompensationen till de vanvårdade barnen ska se ut. Upprättelseutredningen föreslog en statlig ersättning på 250 000 kronor, men i september sade regeringen nej. Beskedet fick skarp kritik och många hörde av sig till socialdepartementet. Regeringen tvingades göra helt om och kom överens med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet om att beloppet ändå ska betalas ut.

Kluvenhet inför ceremonin

Men det är inte alla drabbade som tänker delta när staten ber om ursäkt.

Elias Markewärn, som varit barn- och fosterhemsplacerad, berättar om en kluvenhet inför ceremonin. Han hade gärna sett att pengarna betalats ut innan och tror inte att han själv kommer att närvara.

– Ceremonin får inte syfta till att vi blir bortglömda, säger han.

Peter Lindberg, presstalesman för föreningen Vanvårdad och bortglömd, tycker inte att ceremonin blir något avslut eftersom föreningen kämpar för att även kommunerna ska betala ersättning till dem som drabbats av vanvård. Men själv kommer han ändå att delta.

– Jag har anmält mig i dag och till och med beställt tågbiljett, säger han.

Mest läst