Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Uppväxten avgörande för brottslighet

Skillnader i brottsstatistiken mellan invandrare och svenskar kan till stor del förklaras av skillnader i uppväxtmiljö. Det visar en ny svensk studie som slår hål på främlingsfientliga argument.

Tidigare undersökningar kring invandrare och brottslighet har fokuserat på att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken men har inte förklarat varför, menar Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han är en av tre forskare bakom en ny undersökning från Stockholms universitet som visar att den skillnad som finns i mycket stor utsträckning försvinner när man jämför svenskar och invandrare som lever under likartade socioekonomiska förhållanden.

– Skillnaderna beror inte på att "invandrarkulturer" är mer brottsbenägna eller liknande. Utan det här beror i övervägande del på under vilka förhållande invandrare lever i Sverige och om de kan skaffa sig de resurser som är nödvändiga för att leva ett anständigt liv, säger Sarnecki.

Arbete avgörande

Studien visar att när hänsyn tas till faktorer som var vi vuxit upp, våra föräldrars utbildning, sysselsättning och inkomst så försvinner till större delen de skillnader som finns mellan första och andra generationens invandrare och svenskar. Enligt Sarnecki är det mest avgörande om föräldrarna arbetar eller inte.

– Att folk får jobb när de kommer till Sverige så fort som det bara går är det mest centrala. Då kommer deras ungar att klara sig mycket bättre.

Forskarna har följt 66 330 personer som under åren 1990–1993 gick ut grundskolan i Stockholmsområdet fram till 2005. Personernas brottslighet har analyserats med hänsyn till socioekonomiska förhållanden under deras uppväxt.

Kulturskillnader ingen förklaring

De skillnader som ändå kvarstår när dessa förhållanden har vägts in kan enligt Sarnecki bero på mätfel i undersökningen men skulle också kunna bero på att invandrare i viss mån diskrimineras i rättsväsendet. Det finns inget stöd för att skillnaderna kan kopplas till vilka länder personerna kommer från.

– Det finnas inga likheter i brottsmönstren mellan människor som kommer från samma länder eller som tillhör samma invandringsvågor. Att brottslighet hos olika invandrargrupper skulle kunna förklaras med kulturskillnader kan vi i princip avskriva.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.