Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

twitter.jpg

Upprop i sociala medier

Turbulensen kring SD-topparna vars rasistiska uttalanden fångats på film har lett till storm i sociala medier. På twitter har en särskild manifestation mot främlingsfientlighet skapats.

Turbulensen kring SD-topparna vars rasistiska uttalanden fångats på film har lett till storm i sociala medier. Av alla de rasistiska och nedlåtande kommentarer som sverigedemokraten Erik Almqvist fäller i det nu mer välkända videoklippet så är det en som fått extra fäste på twitter. I en hätsk argumentation med komikern Soran Ismail säger Almqvist "Det här är mitt land". Soran Ismail säger då att Sverige även är hans land, varpå sverigedemokraten svarar "Nej, det är inte ditt land, det är mitt land".

Uttalandet har lett till twitter-manifestationen #dethärärmittland där människor visar sin ståndpunkt genom att skriva namn, ålder, yrke och hur länge hen bott i Sverige framför hashtagen. Det är många, svenskfödda som utlandsfödda, som hakar på manifestationen.

Bakom taggen ligger journalisten och författaren Lena Sundström som i många år har nischat sig mot frågor kring främlingsfientlighet. För hennes bok "Världens lyckligaste folk" som handlar om den främlingsfientliga politiken i Danmark fick hon Guldspaden och Publicistklubbens Stora pris och hon ligger även bakom dokumentären "De kallar oss rasister". Sundström startade manifestationen i gårkväll, den tog snabbt fart och toppar nu under förmiddagen listan över svenska twittertrender.

"Vanligtvis är jag skeptisk mot massrörelser. Men det är helt fantastiskt att se alla som nu skriver in under #dethärärmittland", sa Sundström på sin twitter under morgonen.

Frilansjournalisten Soraya Hashim från Göteborg hakar på manifestationen men på ett lite annorlunda sätt: "#dethärärmittland oavsett." lyder hennes inlägg.

Mest läst