Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1/5

Upprörd stämning när många stängdes ute från möte

"Ett vansinnigt projekt". De kör över oss". Det var många som var upprörda över stadens planer att bygga flyktingboenden i Askim. Ett 60 tal personer fick inte plats och samlades utanför möteslokalen.

- Det här är ett vansinnigt projekt. De kör över oss som bor i den här stadsdelen, sa en askimsbo till GP som inte ville ställa upp med namn.

Det var ingen av de boende i stadsdelen som samlats vid stadsdelsnämndsmötet som ville ha sitt namn i tidningen. "Det är en för känslig fråga". "Jag känner mig inte säker med att tala om det här i tidningen".

Stadsdelsnämnden Askim-Frölunda-Högsbo hade samlats för ett öppet förmöte inför nämndens sammanträde  i sina lokaler ovanför Resecentrum vid Frölunda Torg. Ett sextiotal från allmänheten kunde släppas in i möteslokalen men där tog det stopp. Det hänvisades till brandskyddet. Ungefär lika många samlades därför en trappa ner i Resecentrums lokaler. Efter ett tag kom representanter från nämnden ner för att möte den irriterade folksamlingen.

- De som hade synpunkter hade det om de boenden som planeras i Askim. Det var inte en enda som hade något att säga om boenden i Frölunda eller Högsbo, säger Christian Larsson (V) som är förste vice ordförande i stadsdelsnämnden.

- Det här är nog människor som tidigare inte har behövt förlika sig med tanken av att det ska upprättas den här typen av boenden i deras område, fortsätter han.

Både Christian Larsson och andre vice ordförande, Peter Hermansson (M) tycker dock att flera av de synpunkter som lyftes av askimsborna var relevanta.

- Jag kan förstå att folk är upprörda. Planerna på de här boendena kom som en överraskning för oss precis som för allmänheten, säger han.

- Det finns synpunkter på att vissa boenden är för nära vattnet och vissa naturskyddade områden och jag kan förstå att folk har synpunkter på detta, fortsätter Peter Hermansson.

Det var framförallt tre planerade boenden som folk hade synpunkter på - Ett boende vid Askimsviken, ett i närheten av Skintebos småbåtshamn och ett vid parkeringsplatsen utanför Amundön.

Som GP berättat har det blivit starka reaktioner efter att kommunen presenterat förslag om att bygga tillfälliga bostäder för barnfamiljer och ensamkommande som beviljats permanent uppehållstillstånd. Sammanlagt rör det sig om tolv boenden runt om i staden. På Facebook har flera grupper startats där grannar och politiker mobiliserar protester för att stoppa boendena.

- Det här är ju i nuläget bara planerade beslut. Vi kommer samla in synpunkter och förmedla de till de centrala instanserna i kommunen som ska hantera de här frågorna, säger Christian Larsson.

Hade ni förväntat er att så många skulle komma i dag?

- Nej det hade vi inte. Vi brukar vanligtvis få ungefär ett tiotal besökare vid den här typen av möten, säger Christan Larsson.

Två informationsmöten som handlar om de planerade flyktingboendena kommer att  hållas tisdag den 9 februari i Billdals kyrka, ett klockan 18 och ett klockan 20.

Vid det tillfället ska även representanter från ansvariga förvaltningar, som till exempel fastighetskontoret, vara på plats för att svara på frågor.

En kvinna som stod utanför SDN:s lokaler i Frölunda var bekymrad över hur det hade låtit i folksamlingen som samlats på torsdagskvällen.

- Alla som kommit hit i kväll sa samma sak. Det fanns inte en människa som hade något positivt att säga om invandringen. Folk är bekymrade för inbrott och att deras huspriser ska gå ner. Jag menar det finns väl gott om svenska medborgare som begår inbrott också.

Mest läst