Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Upprörd stämning i Diyarbakir

  En stor folkmassa ska på juldagen ha försökt storma en domstolsbyggnad i staden Diyarbakir i sydöstra Turkiet, där det pågick förhör med personer som gripits av turkiska myndigheter. Svenska Evin Cetin var vittne.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Bland de gripna fanns åtta kurdiska borgmästare, flera kurdiska parlamentsledarmöter och ordföranden i en människorättsorganisation. Demonstranterna krävde att de skulle friges.

  Läget utanför domstolen var spänt ännu sent på fredagen, berättade Evin Cetin (S) som befann sig utanför rättegångssalen.

  -Åtta gripna personer har släppts, men åtal ska väckas mot 28 gripna, sade Cetin till TT.

  Cetin beräknade att omkring 35 000 demonstranter befann sig vid domstolsbyggnaden, där ett tusental poliser med vattenkanoner och stridsvagnar bevakade rättegången.

  Enligt Cetin hade 99 borgmästare från kurdiska områden och 21 parlamentsledamöter infunnit sig vid rättegångssalen. De vägrade lämna platsen om inte samtliga gripna släpps.

  Flera av de gripna tillhör det nybildade partiet Freds- och demokratipartiet som ersatt förbjudna DTP.

  Cetin säger också att talespersoner för partiet kräver att Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan uttalar sig om gripandena.

  Borgmästarna, och en lång rad andra personer, greps av turkisk polis i en gryningsräd på julafton. Målet uppgavs ha varit kurdiska separatister, men kurdföreträdare har kallat myndigheternas agerande för övergrepp.

  Agerandet går tillbaka på ett domstolsbeslut i Turkiets högsta domstol, som förbjudit partiet DTP på grund av beskyllningar om att partiet haft kopplingar till PKK. Domen har väckt våldsamma kurdiska protester.

  Efter förbudet har partimedlemmar i stället anslutit sig till det nya Freds- och demokratipartiet.

  Åklagarmyndigheten i Diyarbakir uppgav i torsdags att 43 personer gripits, medan kurder talade om uppemot 80 gripna.