Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Upploppen sprider sig i Afghanistan

Dagen efter att en mobb stormade FN-organet Unamas kontor i Mazar-i-Sharif, och brutalt mördade många, bland dem svensken Joakim Dungel, spred sig upploppen över Afghanistan.

Om man på lördagen promenerar genom centrala Kabul, ser allt ut som vanligt. På Slaktargatan hänger köttstycken på krokar, bakom shoppingcentret Safi Landmark balanserar byggjobbare på höga ställningar.

Men lugnet är skenbart.

Inga utlänningar rör sig på gatorna, diplomater och FN-personal har utegångsförbud.

Att den extremistiske pastorn Terry Jones i USA nyligen rituellt lät bränna ett exemplar av koranen har väckt stor vrede.

Ingen vanlig terrorattack

Utanför ett pensionat där biståndsarbetare bor, står säkerhetsvakten Muhammed Khan och kisar mot solen.

– Det är bra med de våldsamma protesterna! Om man bränner koranen måste det få konsekvenser. Det är vår heliga bok. Kanske utlänningarna lär sig något, säger han till TT men mumlar sedan något om att han inte tycker att oskyldiga ska dö.

Med den inställningen hos gemene man, är det inte så konstigt om stämningen är nervös bland västerlänningarna i Afghanistan.

Inte långt därifrån, på en gata med toalettbutiker, ligger Holland House, en muromgärdad vacker 20-tals villa med kassett-tak i trä och blomstrande trädgård.

Här sitter Anders Fänge, chef på Svenska Afghanistankommittén (SAK) framför datorn och läser incidentrapporter från hela landet. Upplopp med många döda i Kandahar. Demonstrationer mot koranbränning i Faizabad och Taloqan. Och till råga på allt – en dödlig talibanattack med självmordsbombare mot USA-basen Camp Phoenix på Jalalabad Road, samma väg Fänge reser varje dag. Men inte i dag. Han har beordrat utegångsförbud för alla anställda utlänningar.

– Upploppet i Mazar-i-Sharif är ingen vanlig terroristattack av talibanerna. Det är betydligt allvarligare. Koranbränningarna är bara gnistan som tänt elden. I bakgrunden finns folkligt missnöje med regeringen, fotografierna på de amerikanska soldaterna som poserar leende framför döda afghaner som Der Spiegel publicerat och alla svikna förväntningar, säger Fänge, som tror att det var en slump att just FN attackerades.

Ej nödvändigtvis talibaner

– Det är lite som upploppen i Göteborg under EU-toppmötet 2001. Fast tusen gånger värre. De flesta demonstranter är fredliga, men det finns agitatorer. De som vill se våld. Och de är inte nödvändigtvis talibaner, säger han.

Några kvarter bort, mittemot shoppingcentret Finest som tidigare bombats, finns SAK:s bostadskomplex. På innergården sitter Kiki Nilsson, Inger Wiklund Forss och Jessica Skilling, tre gymnasielärare på visit för ett skolprojekt. Nu sitter de i "husarrest" i stället. Alla utfärder är inställda.

Mest läst