Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Annika Johansson.

Upplagt för rysare i fullmäktige

Det är upplagt för en röstrysare i striden om folkomröstningen. Flera moderater tvekar. Och en byter parti.

Annika Johansson går över blockgränsen från Moderaterna till Miljöpartiet. Hon har varit M troget sedan 1970-talet då hon blev medlem i ungdomsförbundet. Nu anser hon att Miljöpartiet ligger närmare hennes egna värderingar.

– Det är ett beslut som växt fram under en lång tid. Jag har sett Miljöpartiet som ett alternativ. Det är ett modernt, visionärt och humant parti, säger hon.

Folkomröstningsfrågan är inte skälet till att hon byter sida. Enligt Moderaternas gruppledare Jonas Ransgård bottnar avhoppet i en långvarig konflikt i partigruppen i stadsdelsnämnden Östra Göteborg.

– Uppgiften att Annika Johansson övervägde partibyte till MP är ny för mig. Hon har inte framfört kritik till mig mot partiets politiska hållning före diskussionen om trängselskatt, säger Jonas Ransgård.

Men avhoppet betyder att Moderaterna förlorar en röst i slaget om folkomröstning.

– Jag kommer att rösta nej till folkomröstning. Jag har precis samma skäl som Miljöpartiet och Socialdemokraterna, säger Annika Johansson.

Moderaterna har ytterligare minst fyra ledamöter som inte bestämt eller inte vill berätta hur de har tänkt rösta. Därmed är det upplagt för en röstrysare i fullmäktige.

GP har haft kontakt med alla utom en av M:s ledamöter. Fyra tvekar eller vill inte lämna besked. Två säger att de har vacklat men bestämt sig för partilinjen ja till folkomröstning.

– Vi har haft mycket diskussioner om det här sedan långt tid tillbaka. Bekymret är att man inte vet vad vi skall göra med resultatet av en folkomröstning, vad det än blir, säger Marie-Louise Hänel Sandström (M).

Pär-Ola Mannefred (M) röstar för partilinjen och för folkomröstning.

– Men om det blir en sådan är det min uppfattning att vi där kommer att driva frågan om ja till trängselskatt, säger han.

null

S, V, MP och KD säger nej, sammanlagt 43 röster.

En moderat har bytt parti till MP och kommer också att rösta nej, summa 44 nej-röster.

I S och V är det mycket ovanligt att någon bryter partilinjen. I MP förekommer det, men knappast i denna fråga.

Vägvalet och SD säger ja. I båda partierna finns vildar som sagt att de antingen säger ja eller avstår.

M säger ja, men det finns en avhoppare och ytterligare fyra ledamöter som ännu inte gett besked. Alltså 18 säkra ja-röster.

Sammanlagt har 26 deklarerat att de kommer att rösta ja eller avstå.

FP har sju ledamöter. Säger de nej krävs det tre röster från tveksamma moderater för att det ska bli nej. Säger de ja blir det så gott som omöjligt för nej-sidan att vinna.

Fyra moderater har inte bestämt sig. Totalt är 11 ledamöter osäkra.

Troligen kommer folkomröstningsfrågan upp för beslut den 23 maj.

Folkinitiativ som detta kan endast stoppas om 2/3 av de närvarande ledamöterna säger aktivt nej. Eftersom det finns 81 ledamöter måste alltså 54 av dem säga nej.

Just nu ser så här:

Mest läst