Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Annika Johansson.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Upplagt för rysare i fullmäktige

  Det är upplagt för en röstrysare i striden om folkomröstningen. Flera moderater tvekar. Och en byter parti.

  Annika Johansson går över blockgränsen från Moderaterna till Miljöpartiet. Hon har varit M troget sedan 1970-talet då hon blev medlem i ungdomsförbundet. Nu anser hon att Miljöpartiet ligger närmare hennes egna värderingar.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Det är ett beslut som växt fram under en lång tid. Jag har sett Miljöpartiet som ett alternativ. Det är ett modernt, visionärt och humant parti, säger hon.

  Folkomröstningsfrågan är inte skälet till att hon byter sida. Enligt Moderaternas gruppledare Jonas Ransgård bottnar avhoppet i en långvarig konflikt i partigruppen i stadsdelsnämnden Östra Göteborg.

  – Uppgiften att Annika Johansson övervägde partibyte till MP är ny för mig. Hon har inte framfört kritik till mig mot partiets politiska hållning före diskussionen om trängselskatt, säger Jonas Ransgård.

  Men avhoppet betyder att Moderaterna förlorar en röst i slaget om folkomröstning.

  – Jag kommer att rösta nej till folkomröstning. Jag har precis samma skäl som Miljöpartiet och Socialdemokraterna, säger Annika Johansson.

  Moderaterna har ytterligare minst fyra ledamöter som inte bestämt eller inte vill berätta hur de har tänkt rösta. Därmed är det upplagt för en röstrysare i fullmäktige.

  GP har haft kontakt med alla utom en av M:s ledamöter. Fyra tvekar eller vill inte lämna besked. Två säger att de har vacklat men bestämt sig för partilinjen ja till folkomröstning.

  – Vi har haft mycket diskussioner om det här sedan långt tid tillbaka. Bekymret är att man inte vet vad vi skall göra med resultatet av en folkomröstning, vad det än blir, säger Marie-Louise Hänel Sandström (M).

  Pär-Ola Mannefred (M) röstar för partilinjen och för folkomröstning.

  – Men om det blir en sådan är det min uppfattning att vi där kommer att driva frågan om ja till trängselskatt, säger han.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.