Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Uppgifter om nya kränkningar

Stenungsunds största livsmedelsaffär är i blåsväder igen. Nu kräver Arbetsmiljöverket att butiksägaren tar in hjälp utifrån för att utreda varför många i personalen fortfarande känner sig kränkta och oroliga.

Ica Kvantum i Stenungsund är på ytan en framgångssaga – med en årsomsättning på över 200 miljoner kronor, stabila vinstnivåer och gott om kunder. Men butiken och dess ägare Robert Larsson har också blivit en följetong hos Arbetsmiljöverket.

Just före midsommar kom ytterligare en kritisk inspektionsrapport, som grundar sig bland annat på samtal med ett tiotal anställda. I rapporten talas det om personliga påhopp och kränkningar från arbetsledningen samt att arbetsmiljön präglas av ett ”syndabockstänkande”.

Enligt inspektören Mikael Bergman är det också ett flertal personer som hört av sig till verket via telefon.

– Vad som är sant vet vi inte, vi är inga poliser. Vi hör beskrivningar av kränkningar och att man inte mår bra av jobbet. Arbetsgivaren behöver göra mer för att lösa problemen. Ingen ska behöva vara rädd för att gå till jobbet, säger Mikael Bergman.

Verket ställer i den nya rapporten återigen tuffa krav på Robert Larsson. Ett externt företag ska anlitas för att gå till botten med varför alltför många i personalen upplever sig illa behandlade.

Utredningen ska bland annat titta närmare på syndabockstänkandet som inspektörerna upplever råder. Den ska också borra djupare i frågan om det förekommer sexuella trakasserier på arbetsplatsen.

– Det är bland annat den typen av saker som kommer fram i samtalen, säger Mikael Bergman.

Butikens ägare Robert Larsson är på det stora hela oförstående till det som rapporten tar upp.

– Det är klart att det uppstår situationer ibland på en arbetsplats med 75 anställda. Men vi i ledningsgruppen blev väldigt förvånade när vi fick höra detta, säger han.

Att det skulle finnas uppgifter om sexuella trakasserier kommer som en nyhet för Robert Larsson.

– Det står inget om det i Arbetsmiljöverkets inspektionsmeddelande och jag har inte fått del av att det skulle ha inträffat något sådant, säger han och påpekar att butiken nu tänker vidta mer långtgående åtgärder än vad Arbetsmiljöverket kräver.

I stället för att låta ett externt bolag intervjua tre slumpvis utvalda personer per avdelning, som verket vill, har Robert Larsson beslutat att alla anställda ska ingå i intervjustudien.

– Vi vill se vad detta handlar om och vad vi kan göra åt det. Sedan måste man komma ihåg att sådana här saker alltid tar tid. Det är vad vi har fått höra från Arbetsmiljöverket också.

10 mars 2012: Fackförbundet Handels riktar mycket hård kritik mot Ica Kvantum i Stenungsund. Flera anställda vittnar om en psykosocial arbetsmiljö som präglas av hot och ångest. Kritiken riktar in sig specifikt mot ägaren Robert Larsson, som säger sig ha tagit illa vid sig av omdömena men också vill komma tillrätta med problemen så snart som möjligt.

24 mars 2012: Arbetsmiljöverket, som agerat omedelbart efter Handels larm, hotar med vite på 200 000 kronor om Ica Kvantum inte får ordning på arbetsmiljön. ”Det är alldeles för många i personalen som säger samma sak”, säger verkets jurist.

11 december 2012: Arbetsmiljöverket avslutar ärendet, sedan Ica Kvantum vidtagit de åtgärder som verket krävt. Verket aviserar att man fortsätter hålla kolla på frågan framöver. ”Vi har tagit det här på allvar och ska göra något bra av det”, säger Robert Larsson.

Mest läst